Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef, berätta om situationen på Hisingen. Foto: SVT / TT

Polisen: 300 gängkriminella på Hisingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Läget är allvarligt enligt Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen, efter tisdagens dödsskjutning i Hisings Kärra. Samtidigt befarar polisen att nya våldsdåd planeras i konflikten mellan södra och norra delen av Biskopsgården.

– Där är det läge rött. Vi har information om att de planerar våldsdåd mot varandra, säger Daniel Norlander. 

I tisdags sköts en person i Hisings kärra i Göteborg och avled senare av sina skador. Bara några dagar tidigare hade en skjutning skett mot fasaden till en lägenhet, även den i Hisings Kärra. Polisen tror att händelserna hänger ihop. 

– Det är samma område så det är klart att det finns en möjlighet att händelserna har ett samband, säger Daniel Norlander.

Risk för nya våldsdåd

Samtidigt fortsätter gängkonflikten i Biskopsgården, som orsakat flera människors död. I förra veckan inträffade en skottlossning i området och dagen innan hade två rivaliserande gäng bråkat. Polisen klassar läget som rött och befarar nya våldsdåd i sommar.  

– Vi jagar dem över hela Göteborg. Vi vet vilka bilar de åker i, vilka de umgås med och vilka lägenheter de har. Vi har bra koll på dem, säger Norlander.

300 gängkriminella bara på Hisingen, är det inte många att ha koll på?

– Jo, men vi kategoriserar dem utifrån ett särskilt system och har god koll på allihopa. 

Bjöd in kriminella till stormöte

För ungefär en månad sedan testades en ny metod i Göteborg för att få stopp på skjutvapenvåldet. Kriminella bjöds då in till ett stormöte, där flera personer talade till dem, bland annat Katerina Petrović, vars son dödades i den stora skjutningen på Vår krog och bar i mars 2015, även den skjutningen kopplad till konflikten i Biskopsgården.

Men bara nån dag senare sköts två personer i Askim i Göteborg.

– Den här metoden finns forskningsstöd för att den kan fungera och vi prövar de metoderna som har stöd i forskningen. Jag tror på den men vi kan inte se att det kortsiktigt kommer lösa sig. Vi får se det på lång sikt och då tror jag att vi kommer ha framgång, säger Daniel Norlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.