Åsa Wallinder från polisens Nationella operativa avdelning berättar om hedersrelaterat våld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Åsa Wallinder som är polis vid Nationella operativa avdelning, Noa, om problematiken med hedersvåld. Foto: SVT

Polisen: Därför är hedersvåld så svårt att komma åt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda hedersbrott ökar. Samtidigt är de mer komplicerade att utreda än andra brott, enligt polisen.

– Det är svårt att veta hur stor och utbredd hotbilden är. Det kan finnas släkt i ett annat land och det kan vara många som vill återupprätta hedern, säger Åsa Wallinder, polis på Noa.

Åsa Wallinder arbetar med hedersrelaterad brottslighet vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Enligt henne finns det stora utmaningar när det gäller att komma åt förövarna.

– De som begår hedersbrott gör det för att återupprätta en förlorad heder. Det blir så otroligt viktigt att inte tappa ansiktet, viktigare än allt annat, säger hon.

Anmälningar om hedersbrott ökar

2019 införde polisen en speciell hedersmarkering vid anmälningar om hedersrelaterade brott. Markeringen började användas i september 2019, därför har vi valt att redovisa från och med 2020.

2020 gjordes 1025 anmälningar. År 2023 var antalet anmälningar 1470, vilket är en ökning med nästan 44 procent.

– Det finns också ett enormt mörkertal. Det är många som inte ens är medvetna om att de lever i en hederskontext och utsätts för brottsliga handlingar, det är deras vardag.

Bättre verktyg

Enligt Åsa Wallinder är det svårt att få till en förändring inom hederskulturen, men att polisens arbete med hedersbrott har förbättrats under de senaste åren.

– Dels finns det annan lagstiftning nu och dels har vi blivit bättre på att identifiera när det handlar om heder. Vi har bättre förutsättningar till att kunna göra bättre utredningar.

Går det att ta sig ur en hederskontext?

– Ja, men det kan vara svårt. Det innebär stora uppoffringar för den som ska bryta sig ur. De kan behöva ge upp hela sitt liv, bryta med familj och släkt och även flytta till en helt annan stad. Men det är inte omöjligt, säger Åsa Wallinder.

Det här är hedersbrott

Ett hedersbrott begås för att bevara eller återupprätta en familjs eller släkts heder.

Det kan vara att tvinga, hota eller misshandla någon och i värsta fall mordförsök eller mord.

Ofta är det flera personer i släkten som utför brotten. Det är vanligt att den som är utsatt inte vet att de är ett brott.

Information hittar du via Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH), www.hedersfortryck.se.

Siffrorna som redovisas i artikeln kan förändras över tid beroende på vad brottsutredningen visar. Siffrorna som SVT Nyheter Väst tagit del av är så det såg ut den 4 april 2024.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.