Målet med satsningen, som presenterades på en presskonferens på måndagen, är att fler fall av brott i nära relationer ska leda till åtal.
– Vi vill bli bättre på att utreda de här brotten och nu känns det som att vi är bra rustade för det. Vi ska göra rätt prioriteringar och i rätt tid, säger Andreas Wedebrand.
Kan vara socionom
Satsningen innebär att man, till att börja med, kommer anställa en administratör, en IT-handläggare, och tre civila utredare. Alltså utredare som inte är utbildade poliser.
– Det kan till exempel vara socionomer eller beteendevetare som har andra infallsvinklar, säger Pia Edoff, gruppledare för brott i nära relation.
Brott i nära relationer innefattar inte bara brott mellan partners och makar, utan även olika brott mellan människor som är nära släkt, till exempel brott mot barn och olika former av hedersrelaterade brott.
Vill nå ut
På lång sikt vill man bli snabbare och bättre på att utreda den här typen av brott, och att fler fall ska gå till åtal. Detta för skapa ett större förtroende för polisen bland medborgarna.
– Vi vill försöka nå ut med vårt arbete, och att folk ska komma till oss så att vi ska kunna hjälpa dem. Oavsett om det är ett offer, en anhörig eller en kompis. Det är otroligt viktigt att målsägande har förtroende för polisen, säger Pia Edoff.