Polisen satsar för att nå ut till föräldrar om drogmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Fyrbodal har i flera år arbetat med att få föräldrar att bli mer vaksamma på om deras barn använder droger. Genom digitala Föräldraskolan och fler inlägg på sociala medier hoppas polisen nu att kunskapen ska öka.

– Föräldrarna har för lite kunskap helt enkelt, säger Matias Hasselström, gruppchef utredningssektionen Fyrbodal.

Se drogerna som polisen visar upp på föräldrautbildningen i klippet ovan

Han säger att polisen vill att föräldrar själva ska upptäcka om deras barn använder droger, innan polisen kommer in i bilden. Då slipper de hamna i brottsregistret eller att socialtjänsten kopplas in, menar polisen Matias Hasselström.

När polisen i Fyrbodal 2020 startade ett nytt Facebook-konto publicerade Matias Hasselström flera inlägg som riktade sig direkt till föräldrar om droganvändning bland unga. Det var inlägg med olika slanguttryck, bilder på attribut som används i samband med droger och handfasta tips på vad man som förälder ska vara extra uppmärksam på.

Nått hundratusentals

Inläggen delas fortfarande i sociala medier och har nått hundratusentals personer. 

– Att nå ut till så många är fantastiskt. Har man ett föräldramöte kanske det kommer 30 personer. Så det är en enorm skillnad.

Inläggen på Facebook sammanställdes sedan i ett informationsmaterial – ”Föräldraskolan”. Materialet har nu spritt sig till skolor och områdespoliser i hela landet.

– Föräldrar har generellt låg kunskap om droger. Droger finns överallt, i alla städer och i alla områden och allt fler unga kommer i kontakt med det. Att känna till slangord och olika attribut som kan dyka upp i samband med droganvändning kan vara till stor nytta för föräldrar.

Översatts till andra språk

Materialet har precis också översatts till andra språk och hos polisen i Trollhättan diskuteras nu nästa steg i hur man kan bli ännu bättre på att nå ut till föräldrarna.

– Vi kommer satsa ännu mer på sociala medier. Ingen vill att våra ungdomar ska hamna i drogmissbruk och då gäller det att alla i samhället har betydligt mer kunskap om droganvändning, säger Matias Hasselström.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.