”Nej, jag är inte så säker på att antalet självmord och liknande har ökat”, säger Stefan Gustafsson.
Han understryker att det ännu inte finns någon statistik som kan styrka vare sig den ena eller den andra sidan, och att det troligen dröjer länge innan man har en analys på plats.
Antalet händelser polisen behöver rycka ut på har minskat sedan coronasmittan slog till med full kraft och tömde bland annat krogarna. Det får betydelse för hur man ser på siffrorna.
– När vi får bort allt det som vi kallar vardagliga händelser – sådana som är relaterade till krogen, alkohol , misshandel och nattlivet – blir allt annat väldigt synligt. Vi har mycket självmord även i ”normala” fall, men nu ser vi nästan bara självmord och handräckningar. De lyser i ögonen på oss nu, säger Stefan Gustafsson.
Hög frekvens
Han säger sig ha haft en hel del diskussioner med kolleger både på fritiden och på jobbet, och att det är svårt att se en faktisk ökning av händelser som har med psykisk ohälsa att göra.
– Redan innan coronaviruset kom hit har vi länge sagt att vi har alldeles för hög frekvens av folk som mår psykiskt dåligt. Det har belastat polisen under många år.
Han varnar också för att ta uppgifterna om ökad psykisk ohälsa för sanning, trots att flera organisationer varnat.
– Man får vara försiktig med sådana här uppgifter. Underlaget är inte klart och kommer inte att vara klart på länge.