• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt polisen kan de inte ändra på tillståndet med max 50 personer inne på Liseberg, vilket kan betyda att nöjesparken inte alls kan få slå upp portarna som de hoppats på. Foto: SVt/Privat

Polisen: Liseberg får ha max 50 personer i parken

Uppdaterad
Publicerad

– Polismyndigheten gör bedömningen att det är såhär vi ska tolka förordningen, det är klart och tydligt vad som gäller och det gäller tills vidare, säger Anna Ladeborn Nilsson, som är sektionschef på rättsavdelningen väst.

Det var i fredags som Liseberg gick ut till media med att man hoppades att polisen skulle tolka om deras tillstånd att öppna så att fler än 50 personer kunde få vistas i parken samtidigt. Annars kunde man inte slå upp portarna för säsongen, eftersom det inte skulle vara ekonomiskt hållbart.

Men när SVT Nyheter Väst pratar med polisen som handlägger tillstånd är man oförstående till att Liseberg forsätter hoppas på en ändring. Tillståndsenheten hos polisen i Göteborg menar att de följer en förordning som riksdagen utfärdat i mars månad och där det är tydligt uttalat att max 50 personer får vara på nöjesparken samtidigt. Förordningen heter 2020:114 och det är första paragrafen som gäller allmänna tillställningar.

Men det betyder att varken Liseberg eller Skara sommarland kan öppna under de förhållandena, vad tänker du om det?

– Det är tråkigt, men det är flera andra event som också ställs in, säger Anna Ladeborn Nilsson, som själv är besviken över att konserterna med Håkan Hellström blev inställda eftersom hon hade planerat att gå.

Hoppas på en ändring

Hon menar att det inte går att omtolka eller ändra på förordningen som är likställd med en lag och som polisen måste följa och inte kan tolka annorlunda.

– Vi får inte glömma syftet med den här förordningen och att Folkhälsomyndigheten också sagt att alla verksamheter i Sverige ska vidta åtgärder för att minska smittspridningen, säger Anna Ladeborn Nilsson.

Lisebergs tillstånd kom redan i början av året och gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. I dagsläget begränsas tillståndet till att endast ha max femtio personer inne på parken samtidigt.

Lisebergs Vd Andreas Andersen menar att de tar dag för dag och att de fortfarande hoppas på en ändring av förordningen.

– Det är självklart frustrerande. Det är svårt att spekulera i om den nya förordningen ska gälla i en månad eller hela året. Vi får jobba dag för dag, säger han.

Om förordningen ändras till att man får ta in max 500 personer, kan parken börja hålla öppet, enligt vd:n. Oavsett om förordningen skulle ändras de sista veckorna av sommarsäsongen planerar nöjesparken att kunna hålla öppet med kort varsel.

Skara Sommarland gick också ut i förra veckan och vädjade om en omtolkning av förordningen för att kunna öppna.

Omsättning och tillstånd:

Omsättningen för Liseberg som nöjespark var 1,3 miljarder kronor för hela förra året. Men räknas även hotell, shopping och restaurangdelen in så hamnade omsättningen på cirka 3,5 miljarder kronor.

Göteborgs stad får in 25 procent av vinsten på ett år.

Lisebergs nöjespark har ett tillstånd som gäller för offentliga tillställningar och sammankomster och det kan inte likställas med vad som gäller till exempel för shoppingcenter- eftersom de inte kräver något tillstånd från polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.