Polisen missade möjligt hatmotiv bakom brand

Uppdaterad
Publicerad

En brand utanför Borås som utreds som mordbrand, kan vara ett hatbrott mot asylsökande.

SVT Väst kan avslöja uppgifter om branden som polis och åklagare helt missat.

– Jag var så rädd. Jag trodde att branden var riktad mot immigranter, säger Hala Shihabi, boende i området. 

2015 var ett år med flera uppmärksammade bränder på befintliga eller tilltänkta flyktingboenden runt om i Sverige. Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har flertalet förundersökningar som handlar om misstänkta attentat mot flyktingboenden.

Men det finns en brand som inte fått så mycket uppmärksamhet och som har gått under radarn. Runt halv fyra på morgonen den 11 november sattes en husvagn i brand i Dannike utanför Borås.

SVT Nyheter Väst kan avslöja uppgifter om branden som polis och åklagare helt missat.

* I samband med branden gick polisen ut i media med att husvagnen stod på en parkering intill en villa, och att det inte handlade om något asylboende. Men när vi är på plats blir det tydligt att branden skedde i ett bostadsområde, omgivet av hus där Migrationsverket har lägenheter för asylsökande. Husvagnen var placerad bara sex meter från ett bostadshus.

* En 22-årig man är mot sitt nekande misstänkt för branden. På sin Facebook-profil är han öppen med att han gillar den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, och att han är emot att en moské byggs i Borås.

”Helt nya uppgifter”

Uppgifter som kan tyda på att branden var ett hatbrott, och som rättsväsendet missat.

– Det här är helt nya uppgifter för mig. Jag kommer att ta till mig dem och dubbelkolla med polisen igen och be dem gräva i det här, säger Robert Beckard, åklagare.

Är inte det här uppgifter som ni borde ha stött på i utredning vid det här laget?

– Det kan man tycka.

Kan bli hårdare straff

Hala Shihabi kom från Syrien för cirka ett år sedan och bor i området. När hon fick veta om branden var den första rädslan att det var ett attentat mot henne och hennes grannar.

– I en vecka fick inte mina barn leka här. Jag var så rädd att någon inte ville att det skulle vara immigranter här.

Enligt Robert Beckard skulle straffet för branden vara mycket hårdare om det visar sig att det rör sig om ett hatbrott mot en grupp.

– Om ett brott begås med hat som grogrund och motiv så är det betydligt allvarligare och kommer att rendera i längre fängelsestraff, säger han.

Några misstänkta attentat under hösten:

16 december: Blivande HVB-hem för ensamkommande barn utanför Helsingborg brinner ner till grunden.

9 december: Flera gärningsmän försöker sätta eld på blivande asylboende i Ängelholm.

3 december: Blivande asylboende i Götene brinner.

7 november: Rasistisk propaganda sattes upp och fönster krossades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås.

29 oktober: Ett asylboende i Tjörnarp utsätts för ett brandattentat där någon hällde in brandfarlig vätska genom ett fönster och tände på.

28 oktober: Två asylboenden i Örebro utsätts för brandattentat efter att någon eller några sprängt sönder brevlådor på platsen.

27 oktober: Planerat akutboende i en skola i Oskarshamn utsätts för brandattentat där en bibel tänds och lämnas i en papperskorg.

26 oktober: Mottagning för ensamkommande barn där även funktionshindrade bor eldhärjas efter att dörren till boendet tänts på.

21 oktober: Ett tilltänkt flyktingboende i Upplands Väsby norr om Stockholm utsattes för skadegörelse och försök till brandattentat.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

KÄLLA: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.