Enligt anmälan fanns det den 2:a augusti i år 668 annonser på tre av de anmälda sajterna. De anmälda sajterna är några av de mest använda sexköpssajterna i Sverige, enligt anmälan. Precis som mycket i det övriga samhället så har den sexuella exploateringen digitaliserats, menar Sara Svensson på polisens människohandelsgrupp.
– För att kunna nå ut till så många kunder som möjligt eller för att annonsera tjänster som säljs så har internet blivit en viktig arena. Det kan man se dels för att gatuprostitutionen har minskat väldigt mycket. Det finns på några platser i Stockholm och i Göteborg, annars är det främst på internet som de här tjänsterna förmedlas, säger hon.
”Krävs gränsöverskridande samarbete”
Sara Svensson välkomnar anmälan mot sexköpssajterna och säger att utredningen får utvisa hur långt polisen kan komma.
– En stor problematik med de här webbsidorna som erbjuder sexuella tjänster till försäljning är ju att servrarna ligger i ett annat land. Så det krävs gränsöverskridande samarbete mellan flera myndigheter. Där har vi en stor utmaning i att lagstiftningen ser olika ut i olika länder.
Men om ni på polisen vet att de här sajterna används för sexköp, varför har ni inte stoppat sidorna tidigare?
– Man har kollat många stora sajter där sexuella tjänster förmedlas. Då har det varit en problematik med att sidorna sköts från ett land där detta inte är brottsligt och man har inte kommit längre i det.
Frustration hos polisen
Sara Svensson säger att situationen är ”jättefrustrerande” och att polisen vill stoppa den sexuella exploateringen på nätet.
– Skulle man kunna komma åt de här sidorna, skulle man kunna försvåra att den här verksamheten etablerar sig. Vi vet att en stor andel av de som är offer för människohandel, är offer för den sexuella exploateringen.
Vet du mer om sexhandeln i Västsverige? Eller har du ett tips vi borde titta närmare på? Tipsa SVT Nyheter Väst