• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tobias Stenström är regional kamerautvecklare inom polisen Väst. Enligt honom satsar nu polisen stort på drönare och drönarförare som ett led i att bekämpa brottsligheten. Foto: SVT

Storsatsning på drönare – polisens nya verktyg mot brott

Uppdaterad
Publicerad

Som ett led i att bekämpa brottsligheten storsatsar nu polisen på att köpa in drönare och utbilda drönarförare.

– De kan till exempel användas i utsatta områden och för att hitta försvunna personer, säger Tobias Stenström, regional kamerautvecklare inom Polisen Väst till SVT Nyheter Väst.

Satsningen på drönare, som inom polisen benämns som UAS, Unmanned Aerial System, sker över hela landet.

– Det här är ett verktyg i verktygslådan för att kunna bli effektivare i brottsbekämpningen, säger Tobias Stenström.

Enligt honom kan drönarna användas för att få en bättre lägesbild i till exempel utsatta områden.

– En stor del av vår verksamhet har inte lagstiftningsmässiga möjigheter att använda UAS i dag på det sätt som man kanske vill. Men det blir kanske en förändring i lagstiftningen i mars nästa år.

Hur stor är den här satsningen?

– Ja, vi går från i princip ett nolläge i dag till cirka trettio till fyrtio utbildade förare eller piloter inom ett år i region Väst, och ungefär lika många drönare.

Räknar ni med att kunna stoppa kriminell verksamhet, som till exempel narkotikaförsäljning med hjälp av drönare?

– Just narkotikaförsäljning kan nog vara svårt med gällande lagstiftning, men på sikt så absolut. Vi har idag stora möjligheter att sätta upp tillfälliga kameror men med UAS:en kan vi vara väldigt dynamsika utefter var brottsligheten förlyttar sig.

Poliser SVT pratat med känner sig spanade på av kriminellas drönare, är det därför som ni satsar på drönare nu?

– Nej, det har inte med det att göra. Vi vet att det är ett bekymmer och det är väldigt svårt att göra någonting åt. Det man skulle kunna tänka sig är att om de kriminella använder drönare, då kan ju vi också använda det för att se vart de landar och vem som styr dem och vad syftet är.

Vad kostar det här, det är ju skattepengar det handlar om?

– Ja, det är ganska billigt idag, tekniken är ofta inget problem. En mindre apparat kostar kanske 20 000 upp till 250 000. Det är ungefär där någonstans som vi hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.