Cannabis är den drog som är absolut vanligast, säger kommunpolis Niklas Svensson. Foto: TT/Polisen

Polisens löfte: Satsar extra på att stoppa knarket

Publicerad

Polisen i Göteborg, tillsammans med flera stadsdelsnämnder, vill ta hårdare tag mot narkotikan.

– När det gäller den handel som sker öppet så kan vi se att den bidrar till otrygghet för de som bor i de här områdena, säger kommunpolis Niklas Svensson till SVT.

På tisdagen presenterade polisen i området Storgöteborg Syd ett nytt medborgarlöfte i samarbete med stadsdelarna Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. Målet med medborgarlöftet är att motverka narkotikahantering, och i första den offentliga narkotikahandeln.

”Tar över det offentliga rummet”

Bland annat lovar man att genomföra fler riktade insatser i de områden som är hårdast drabbade av öppen narkotikahandel. Det handlar exempelvis om utökat spaningsarbete och patrullerande.

– Självklart vill vi motverka all narkotikahandel, men när det gäller den handel som sker öppet så kan vi se att den bidrar till otrygghet för de som bor i de här områdena. De här personerna tar över det offentliga rummet, säger Niklas Svensson, kommunpolis.

I medborgarlöftet ingår också ökade trygghetsvandringar ihop med kommunen på de platser som är hårdast drabbade av narkotikahandel. Målet är att få till stånd fler förebyggande åtgärder som kan påverka den fysiska miljön, och göra den mindre tillgänglig för kriminell verksamhet.

Föräldrar behöver bättre information

Dessutom utlovas mer och tydligare information till föräldrar i utsatta områden.

– Det är ett problem att föräldrarna ofta har dålig koll på sina ungdomar. De vet inte vad de håller på med och hur det går till. Men vi märker också ett stort intresse när vi är ute och informerar, säger Niklas Svensson.

Enligt Niklas Svensson är narkotikahandeln spridd över hela Göteborg, men som problemområden nämner han ändå Majorna som exempel, där handeln med narkotika är stor. Även flera förortsområden är hårt drabbade.

– Där är det framför allt den här öppna handeln som är problemet. Och vi har ju våra skjutningar i Göteborg, och allt det här hänger ihop. Konflikterna handlar i första hand om territorium för narkotikahandel, säger han.

Behövs tydligare kommunikation

Niklas Svensson vill också att polisen generellt ska bli bättre på att kommunicera med medborgarna om frågor som rör narkotika.

– Vi behöver bli bättre på att prata med folk om det vi gör. Det är ju inga hemligheter vi håller på med, förutom när det råder sekretess. När vi pratar med folk märker vi ibland att man tror att problemen är större än de faktiskt är.

Vad kan det bero på, tror du?

– Att man saknar rätt information. Och samtidigt cirkulerar det uppgifter på sociala medier som delas om och om igen. Då är det lätt att få en skev uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.