På senaste åren har traditionen med påskeldarna i Göteborgs norra skärgård splittrat öarnas invånarna, vilket SVT berättat om tidigare.
– Det har varit mysigt och jättegött med påskfyr men det har blivit mer trökigt med brottsligheten. Att det snos, görs sönder och förstörs, säger Linda Gustafsson som driver en butik på Hönö i nästan 17 år.
Polisens utredning
Inför årets firande har polisen genomfört en juridisk utredning och kommit fram till att påskfyrarna ska bedömas som offentliga tillställningar. Därför krävs tillstånd för att kunna anordna påskbrasor.
– Det kommer inte innebära att traditionen dör på något sätt, men det måste ske under ordnade former eftersom de ökande brotten runt om det traditionen måste upphöra, säger kommunpolis Isak Garpebring.
På vilket sätt kan det här stoppa stöket?
– Det innebär att polisen kommer att inhämta yttrande från vissa aktörer som kommunen och räddningstjänsten. Då kan vi villkora de här eventen och med hjälp av till exempel ordningsvakter eller andra saker trygga eventet.
Endast en anmälan kommit in
Med bara några dagar kvar till påskafton har endast en ansökan kommit in- Det gäller en fyr på Kalvsund som också beviljats.
– Vi vet att det är många fler som anordnar de här brasorna så vi ser gärna att de också kommer in med sina ansökningar, säger kommunpolis Isak Garpebring.
Hinner de andra få tillstånd om de söker nu?
– De kan bli tajt men vi ser hellre att de söker innan än att de struntar i det.
Finns inget tillstånd vid en fyr är det polisen på plats som bedömer om den behöver stoppas.
Eldningsförbud i kommunen
Kommunen och räddningstjänsten påminner också att man ska ansöka om dispens från eldningsförbud. Det gäller även om man vill tända en liten påskbrasa i sin trädgård med till exempel löv, kvistar och grenar.