Polisens vardag på fält har blivit mer utsatt menar Katharina von Sydow, Polisförbundet Västs ordförande. Foto: SVT

Polisfacket: Så otrygg är polisernas vardag på fältet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens vardag på fält är allt mer utsatt, enligt Polisförbundet Väst. Onsdagskvällens dödskjutning av en polis i Biskopsgården är ensam av sitt slag, men enligt en undersökning har en majoritet av poliser i fält utsatts för våld eller hot om våld.

Starta klippet för att höra mer om polisers utsatthet.

Polisyrket är ett utsatt yrke, i områden där polisen har hög närvaro och stör kriminell verksamhet kan riskerna vara större. Katharina von Sydow är ordförande för Polisförbundet Väst och menar att de kriminellas attityd mot polisen har förändrats de senaste åren. 

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

– De vi möter har blivit mer likgiltiga mot andra människors liv, ett människoliv betyder inte lika mycket längre och man tar större risker.

Utsatthet har ökat

I en undersökning gjord av Polisförbundet uppger åtta av tio poliser i yttre tjänst att de blivit utsatta för våld eller hot om våld. Förbundets ordförande menar att hotbilden mot poliser har ökat de senaste åren.

– Vi har jobbat intensivt med att hitta metoder för att trygga arbetsmiljön för poliser, men att förebygga allt är inte möjligt.

En viktig del i att säkra polisens vardag är att det finns tillräckligt många som arbetar i yttre tjänst, och fler behöver utbildas till poliser.

Tror du att den här händelsen kan avskräcka unga från polisyrket? 

– Det kan naturligtvis bli så att man tänker efter lite extra, men för oss som redan är poliser så gör det oss bara mer beslutsamma att finnas där och trygga, och gripa gärningsmannen. Jag hoppas att det är den effekten som händelsen får på de som funderar på yrket, säger Katharina von Sydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet