Resan till Seattle kostade skattebetalarna 120.000 kronor – för tre dagars konferens. Foto: TT/Wikipedia Commons

Politiker från Göteborg på dyr konferens i Seattle

Uppdaterad
Publicerad

120.000 kronor – för tre dagars konferens. Det var vad skattebetalarna fick lägga när några politiker och tjänstemän på Göteborgs stad ville åka till Microsoft i Seattle.

Resan till Seattle skedde i oktober 2016. Med på resan var fem personer från Intraservice inom Göteborgs stad. Det handlar om politikerna Tord Karlsson, (S), Ida Balog, (M), och Michael Törnqvist, (MP), samt förvaltningens högsta chef Nisse Waldenfeldt och ytterligare en chef inom Intraservice. Syftet var att besöka en tredagarskonferens på Microsofts huvudkontor. Notan för flygresa och hotell på över 120.000 kronor, pengar som skattebetalarna i Göteborg står för.

– Många blev väldigt upprörda över den här resan. Microsofts huvudkontor erbjuder sådana här studiebesök hela tiden. Varför skattebetalarna ska stå för en så dyr resa till vad som närmast kan beskrivas som en turistattraktion är för mig obegripligt, säger en källa inom Intraservice, som bett att få vara anonym.

LÄS MER: Institutet mot mutor: ”Varningsflagg för korruption”

Lyxhotell för 18.000 – per person

När SVT Nyheter Väst granskar kostnaderna närmare visar det sig att resan till Seattle varade i totalt nio dagar inklusive restid medan konferensen endast pågick i tre. I underlag för resan som SVT tagit del av framgår att politikerna och cheferna bodde på fyrstjärniga Hyatt Regency Bellevue. På sin hemsida beskriver hotellet sig som ett lyxhotell, och hotellrummen kostade skattebetalarna över 18.000 kronor – per person.

Därtill kostade flygresan 5.000 kronor per person.

– Om du tittar på alla de resor som Intraservice gör så tror jag inte att just den här är speciellt ovanlig. Tjänstemän och chefer åker på en hel del liknande resor, och då blir det aldrig någon diskussion om det hela. Men så fort vi politiker följer med och får en chans att vara med i ett samtal eller att lära oss mer så reagerar folk, säger Tord Karlsson (S).

Varför fick skattebetalarna betala för åtta dagar där, när konferensen bara varade i tre?

– Dels handlar det om att USA är långt borta. Och vi ville ha så billiga biljetter som möjligt. Jag tror att hemresan tog oss 36 timmar. Så vi hade inte direkt någon fritid. Det var en förmiddag som vi hade fri, precis innan vi åkte hem.

Uppgifter går isär

Men Tord Karlssons svar om att resesällskapet inte hade någon fri tid stämmer inte. Konferensen på Microsoft pågick mellan 11-13 oktober. Då hade Intraservice redan varit på plats i Seattle i över två dygn. Och innan de flög hem hade de ytterligare en dag utan någon konferens. Skattebetalarna stod här för alla hotellkostnader.

Vad gjorde ni den första dagen?

– Nej, då hade vi interna möten. Vi hade en intern diskussion i vårt gäng om vad vi ville uppnå med konferensen. 

Hade ni det hela dagen?

– Ja, nej, inte hela dagen. Men jag minns inte i detalj hur länge vi hade möte. Då behöver jag se efter i mina anteckningar och då får du återkomma.

Michael Törnqvist, (MP), som också var med på resan, beskriver dock den första dagen helt annorlunda.

– Vi hade en återhämtningsdag för att bli av med jetlagen, säger han.

Men Tord Karlsson beskrev det som att ni hade möte den dagen?

– Jag minns inte dagarna eller datumen så bra. Men det jag minns var att det var ett tufft schema.

Känsligt läge

Men resan får inte bara kritik ur kostnadssynpunkt. Intraservice är ansvariga för Göteborgs stads gemensamma IT-system, och staden står just nu i begrepp att göra stora förändringar i IT-system och digitalisering. Bland annat vill man börja använda sig av molntjänster – från exempelvis Microsoft. Det globala IT-företaget har säljare över hela världen som försöker få kommuner och myndigheter att använda just deras tjänster.

Trots det känsliga läget lät sig cheferna och politikerna bjudas in till konferensen. Microsoft betalade också för en rad luncher och dessutom en middag.

– Vi har gått med på väldigt lite. Det är någon form av middag och att tacka nej hade varit under anständighetens gräns. Det hade nog uppfattats som oartigt, säger Tord Karlsson.

Även här går uppgifterna isär. Michael Törnqvist uppger att alla luncher under konferensen ingick. Han säger dock att han trodde att det var kommunen som hade betalat för konferenspaketet, och inte Microsoft som bjöd.

– Jag hade ingen aning.

Det var förvaltningsdirektören Nisse Waldenfeldt som bokade resan. Han ser inga problem med att ha bjudits på mat och dryck av Microsoft.

– Det handlar om enkla luncher, och enkla middagar. Det har hållit sig inom de representationspolicies som staden har. Sedan ska vi inte låta oss bjudas på sådant här regelmässigt. Det är ju inte så att vi går ut och äter lunch med de här företagen flera gånger i veckan.

Men det är ju precis vad ni har gjort här. Ni har ju låtit er bjudas på lunch en rad gånger den här veckan?

– Ja, jo, i det här fallet var det så, men det var också under en begränsad tid, säger Nisse Waldenfeldt.

All-in på Microsoft

Men konferensen hos Microsoft var viktig, berättar han.

– Vi står inför ett jättestort byte av plattform i och med övergången till Office 365. Det innebär en massa nya möjligheter för staden, och det kändes viktigt att vi inte bara gjorde det här till ett tekniskt projekt, utan också bjöd med politiken i det här. Beslutet om att gå över till Office 365 var taget redan innan vi åkte till Seattle-resan.

Ingen av de kommunrepresentanter som var med på resan som vi pratat med upplever något problem med att ha låtit sig bjudas på varken konferensen, luncher eller middag av kommunens leverantör. Resan – uppger de alla – påverkade dem inte på något otillbörligt sätt.

Men enligt vår uppgiftslämnare så ledde resan till förändring.

– Efter den här resan var det verkligen all-in som gällde på Microsoft. Det var verkligen tydligt, och vi fick flera gånger höra att nu var politikerna övertygade, säger källan.

– Jag förstår inte varför politikerna överhuvudtaget ska åka iväg till en möjlig leverantör till kommunen. Om experter på avdelningarna åker för att lära sig nya verktyg och metoder så är det en sak, men politikerna har ett helt annat ansvar.

Redan sommaren 2016 – före Seattle-resan – beslutade kommunen att ingå en stor affär med Microsoft. Man köpte in företagets e-postsystem till alla kommunens anställda. Det beslutet har i efterhand också fått kritik eftersom kostnaderna visat sig bli omkring 75 miljoner dyrare, något som bland annat GP.se och nättidningen Spanaren berättat om.

SVT har även sökt Ida Balog för en kommentar utan att få något svar.

LÄS MER: Tipsa SVT:s reporter

SVT Nyheter Västs reporter Fouad Youcefi Foto: SVT

Här är policyerna som Intraservice kan ha brutit mot:

Utdrag ur ”Policy och riktlinje mot mutor i Göteborgs stad”

Måltider

Enstaka, inte alltför påkostade måltider i anknytning till arbetet (exempelvis affärsförhandling) är tillåtna. Måltiden får dock inte vara det primära syftet med sammankomsten. Måltiden eller annan form av representation bör uttrycka en i detta sammanhang sedvanlig gästfrihet, till exempel i form av värdskap vid inledande av affärsförhandlingar, under sådana eller som en avslutning vid förhandlingarna. Under pågående upphandling bör särskild restriktivitet med att låta sig utsättas för påverkan från tilltänkt leverantör t ex genom att bli bjuden på måltider m m iakttas. Försiktighet bör iakttas vid ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer. Är make/maka/sambo medbjuden ökar risken för att förmånen skall anses otillbörlig.

Studieresor, kurser och konferenser

Studieresor, kurser och konferenser bör betalas av arbetsgivaren. Enligt förarbetena till lagstiftningen kan det mera sällan anses tillbörligt att en anställd i offentlig sektor bjuds på en studieresa som omfattar mer än en dag. För att vara tillbörlig måste en sådan resa vara seriöst upplagd och ovidkommande nöjesarrangemang får inte förekomma. Inbjudan skall vara riktad till arbetsgivaren och denne har att välja ut de personer som deltar.

Utdrag ur ”Policy och riktlinjer för resor i tjänsten”

Konferens

Syftet med arrangemanget ska ha entydig anknytning till verksamhetens uppdrag. Det kan gälla antingen att tillföra kunskaper och erfarenheter som bedöms nödvändiga för verksamheten eller att uppfylla förpliktelser som är en konsekvens av att Göteborg är rikets näst största stad. Antalet deltagare ska noga övervägas. Ett tydligt motiv måste finnas för valet av deltagare.

Bortavaron från arbetet ska stå i rimligt förhållande till det förväntade utbytet med aktiviteten, minst hälften av den ianspråktagna arbetstiden bör användas för resans egentliga syfte.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.