Politikern om bristen på äldreboende i Borås: ”En pandemieffekt”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på platser på äldreboende i Borås stad är stor. Enligt Johan Wikander (L) ordförande i vård-och äldrenämnden, så är bristen på äldreboende en av konsekvenserna av coronapandemin.

— Det här är inget vi kunde förutse, säger Johan Wikander.

Starta klippet för att höra politikern be om ursäkt till de drabbade och dess anhöriga.

I dagsläget är det 34 personer som inte fått ett erbjudande om en vårdplats efter 3 månader, trots att kommunen är skyldiga till det. 115 personer står i kö för ett boende specifikt i Borås.

Nu har kommunen köpt upp korttidsplatser i Ulricehamns kommun, för att tillfälligt lösa problemet.

— Väldigt många som avstod sin plats på äldreboende under pandemin, för att de var rädda att bli smittade, vill nu ha den, så det kommer in väldigt många samtidigt, säger Johan Wikander.

Långa ledtider på nya boenden

Enligt Johan Wikander var den här köbildningen inget som kunde förutses, men kommunen har haft fler boenden och vårdplatser med i planeringen framåt. Det byggs ett nytt boende med 90 platser som ska vara klart någon gång under 2024. Men för att lösa den akuta bristen just nu har man alltså köpt platser flera mil ifrån Borås.

— Det är långa ledtider på att bygga nya boende, det är inte bara att börja bygga så är man färdig om en månad utan det tar 4-5 år, säger Johan Wikander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.