Cecilia Dalman Eek (S) och Johnny Bröndt (M). Foto: Privat

Politikerna om vårdplatsbristen på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

I ett upprop slår 100 vårdanställda på akutmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset larm om bristen på vårdplatser.

– Kortsiktigheten man har haft är skadlig och vi ser konsekvenserna nu, säger Sahlgrenska universitetssjukhus styrelses vice ordförande Cecilia Dalman Eek (S).

Ordförande för Sahlgrenska universitetsjukhuset är Johnny Bröndt (M). Han anser ansvaret för situationen ligger på sjukhusledningen.

– Jag är naturligtvis orolig över vad de säger, jag har ställt frågor till sjukhusledningen om detta.

Vilket ansvar har du?

– Jag har ju ett övergripande ansvar men jag är inte arbetsledare på akutmottagningen. Det här är något som sjukhusledningen får ta. Jag förväntar mig att man har överläggningar om den personalen för att se vad man kan göra.

Vad krävs för att en långsiktig hållbar lösning?

-  Det krävs att vi lyckas lite bättre att hålla de vårdplatser ha öppna. Vi har haft problem att rekrytera personal så primärt är det inte en ekonomisk fråga utan en rekryteringsfråga, säger Johnny Bröndt (M).

”Skadan är redan skedd”

Sahlgrenska universitetssjukhus styrelses vice ordförande Cecilia Dalman Eek (S) mottog också uppropet och hörde av sig direkt till initiativtagaren.

– Jag är uppriktigt bestört över att brister på vårdplatser fortfarande är så stor. Både personal och sjukhusledning gör ett jättejobb för att få ordning på situationen men det som behövs är långsiktiga ekonomiska stabila spelregler, säger hon.

Långsiktiga ekonomiska planer ligger i framtiden. Vad finns att göra idag?

– Det man kan göra är att avskriva sjukhusets skulder. Det är första steget. Sahlgrenska har haft jättesvårt att få rimliga förutsättningar för att fungera och nu efter allt detta har sjukhuset en medvetenhet. Men skadan är redan skedd. Kortsiktigheten man har haft är skadlig och vi ser konsekvenserna nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.