De tre talarna från S, M och SD lyfte alla fram vikten av att skattebetalare inte ska få komma undan eftersom de bidrar till det viktiga välfärdssystemet. Ingen berörde problemen med den personliga integriteten som kritiker lyft fram.
– I nuläget är det bästa alternativet att godkänna Fatca-avtalet, sade Anette Åkesson (M) och påpekade att om inte Sverige godkänner avtalet så beläggs de finansiella instituten antingen med 30 procentiga avgifter på alla transaktioner från USA, eller så tvingas de lämna uppgifter direkt till den amerikanska skattemyndigheten.
SD reserverar sig
Sverigedemokraternas Olle Felten argumenterade för att de små finansiella instituten skulle få hjälp med översättning bland annat.
Partiet har reserverat sig mot förslaget, för att man tycker att små banker och försäkringsbolag drabbas för hårt. Men i stort sett är man positiv till Fatcaavtalet.
– Vill vi att svenska finansiella institut ska tjäna pengar så godkänner vi avtalet. Punkt, sade Olle Felten (SD).
Modell för andra
Alla politiker framhöll att Sverige redan får information från andra länder om skattskyldiga svenskar utomlands via liknande avtal. Men att Fatca kan drabba personer i Sverige som bott här en väldigt stor del av sitt liv, som Västnytt nyligen berättat om, såg ingen som ett problem.
– Att USA har en beskattningsprincip baserad på medborgarskap kan tyckas besynnerligt, men vi lägger oss inte i hur andra bygger upp sina skattesystem, sade Anette Åkesson (M).
Socialdemokraternas Sara Karlsson påpekade att Fatca blivit en modell även för OECD och att arbetet mot skatteflykt kommer att intensifieras.
– Men ingen kommer att dubbelbeskattas, det har vi andra avtal som ser till, sade hon.