Med hjälp av en app kan allergiker förutspå vilka symtom de kommer att drabbas av vid olika pollenprognoser. Foto: TT

Pollenallergiker kan få hjälp av app

Publicerad

Nu när pollenhalterna är höga är det många som mår dåligt. En app som Göteborgs universitet lanserat kan ge allergiker en personlig pollenprognos.

Appen, som finns i fem länder, lanserades i Sverige under sensommaren 2015 men fram tills nu har pollennivåerna i Sverige inte varit så höga. Men nu är de däremot mycket höga, menar Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet i Göteborg.

I appen kan användarna fylla i sina symtom på en skala från 1-4. Därefter räknar appen ut vilka symtom som användaren kan vänta sig i förhållande till hur mycket och vilket slags pollen som finns i luften.

Symtom i pdf-fil

'Det går även att ta del av lokala pollenprognoser. Appen kan även ta fram en pdf-fil som visar vilka symtom användaren lider av. Filen kan sedan visas upp för läkare ifall personen i fråga behöver söka vård för sina besvär.

LÄS MER: Så påverkar pollen din livskvalité

Appen erbjuder också ett växtlexikon med information om de mest allergena växterna och var de finns. Det är Göteborgs universitet som lanserat appen i samarbete med Medicinska universitetet i Wien.

FAKTA: POLLENALLERGI

Kan ge besvär som nästäppa, rinnsnuva, röda och kliande ögon. Men vaga symptom, som att den drabbade känner sig väldigt trött och hängig, kan också vara tecken.

Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor.

Hur svåra besvären är beror på hur mycket samt vilken typ av pollen som finns i luften.

Pollensäsongen pågår i regel från tidig vår till sen höst beroende på var i landet man bor och på hur mild hösten och vintern är.

Oftast räcker det att man behandlar sig själv med receptfria läkemedel.

Källa: Vårdguiden, Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.