En skadad port i Majorna i Göteborg efter en explosion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg den sprängskadade porten ut på lördagsmorgonen. Foto: Alva Olsson/SVT

Två begärs häktade efter explosion i Majorna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har begärts häktade efter en explosion i ett bostadsområde i Majorna i Göteborg under natten till lördag. Enligt uppgifter till GP ska båda männen tidigare dömts för brott. Under tisdagen meddelade åklagaren att ytterligare en person har tillkommit i utredningen.

– Vi fick larm vid 00.51 från flera håll att man hört en hög smäll i området Majorna i centrala Göteborg. När vi skickade patrull till platsen kunde de konstatera att någon slags detonation hade skett på en port på en innergård, säger Jon Franzén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

En dörr sprängdes och flera glasrutor krossades. Enligt SVT:s reporter på plats skadades också bland annat en förvaring för rullstol.

Utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse

Ungefär samtidigt som explosionen krockade en bil med en spårvagn i närheten, varpå föraren flydde platsen på elsparkcykel.

– Vi utesluter inte att personen i fråga har något samband med sprängningen, säger Franzén.

Nationella bombskyddet var på plats och polisen genomförde bland annat dörrknackning i området.

Två begärs häktade

Under natten till söndagen greps och anhölls två män, i 30- respektive 40-årsåldern, misstänka för grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Men vi lutar oss inte tillbaka för det, vi driver utredningen med full kraft, i synnerhet när det kommer till olyckan som skedde i samband med detonationen, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst.

Finns det någon koppling till tidigare detonationer?

– Det har varit ett antal under kort tid, och vi tittar på olika typer av kopplingar mellan olika konflikter i olika konstellationer. Men jag kan inte bekräfta något tydligt samband i nuläget, säger Svedemyr.

Enligt uppgifter till GP ska de båda männen tidigare ha dömts för brott, varav ena ska ha dömts till fängelsestraff flertalet gånger under 2023.

Ytterligare person begärs häktas

Under tisdagen meddelade åklagare Mats Dahlberg att de båda männen begärts häktade. En tredje person, en man i 55-årsåldern, har tillkommit i utredningen.

– Han greps i samband med de andra, och är begärd häktad för grovt narkotikabrott. Det finns ett visst samband mellan händelserna, säger Mats Dahlberg, men vill inte kommentera sambandet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.