I en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin om barns kost, BMI och välbefinnande har Louise Arvidsson, folkhälsovetare och doktorand vid institutionen för medicin, granskat matvanor hos 271 förskole- och skolbarn i Västra Götaland.
Efter att ha jämfört barnens längd, vikt och matintag med förekomsten av kariesbakterier i saliven var kopplingen tydlig. Barn med mycket kariesbakterier hade också sämre matvanor.
– Vikt kan vara ett laddat ämne, men om man pratar kostvanor i samband med tandhälsa så kommer man åt problemet från ett annat håll, säger Louise Arvidsson i ett pressmeddelande.
Kräver bra samarbeten
Hon har i sin avhandling kommit fram till att om föräldrar och barn pratar mer om vad som är bra och dåligt för tänderna, så kan detta förhindra att barn går upp för mycket i vikt.
– Det finns absolut möjlighet att fånga upp de här barnen, särskilt i Sverige där folktandvården träffar dem så tidigt. Men för detta behövs bra samarbeten mellan tandvård barnhälsovård och skola, säger Louise Arvidsson.
LÄS MER: Överviktiga barn med sundare livsstil får bättre betyg
Hon tycker att föräldrarna ska tänka ett extra varv innan de dukar fram för fredagsmyset.
– Ställer du fram morötter som snacks, eller både morötter och kex? Vad man har hemma är en jätteviktig fråga, och att man själv försöker välja hälsosamt. Barnen gör som vi gör, inte som vi säger.