Mikael Sandh framför räddningsstyrkans fordon med gult och rött reflexmönster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Sandh, brand- och säkerhetschef på Dafgårds i Källby, berättar om fördelarna med företagets räddningstjänst. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Privat räddningstjänst avgörande i industrisamhället Källby – har räddat liv

Uppdaterad
Publicerad

I Källby i Götene kommun har livsmedelsindustrin Dafgårds räddningsstyrka på två år blivit avgörande för räddningsinsatser även i det civila samhället utanför fabriken.

– Vi är ju före den ordinarie ambulansen och räddningstjänsten och vi kan då påbörja en åtgärd, säger Mikael Sandh, brand- och säkerhetschef på Dafgårds.

Det tar kommunal räddningstjänst 15 till 20 minuter att nå Källby. Polarbrödsbranden 2020 och minnet av den stora brand som drabbade Dafgårds 1988 fick livsmedelsföretaget att 2021 starta en egen dygnet-runt-bemannad räddningstyrka.

Nu efter två år i tjänst står det klart att industriräddningstjänsten fått en avgörande betydelse även i samhället utanför genom att vara först på plats.

– De har gjort skillnad under de två åren vi har hållit på. De har varit först på ett antal trafikolyckor, några hjärtstopp och även någon brand där de gjort en avgörande skillnad faktiskt, säger Roger Almgren, räddningschef på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Från maj i år arbetar industriräddningsstyrkan i Källby helt integrerat med kommunal räddningstjänst och larmas ut av SOS-Alarm när de är närmast.

– Någonstans mellan 20 och 30 larm om året räknar vi med att de larmas på för att hjälpa oss, säger räddningschef Roger Almgren.

MSB: Positivt och bra samarbete

Ett 20-tal privata räddningsstyrkor knutna till större industrier i Sverige har skrivit avtal om att stödja den kommunala räddningstjänsten. Men bara vissa rycker ut utanför företagens område. Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har uppmärksammat samarbetet i Källby och varit på studiebesök.

– Vi ser att det är ett väldigt positivt och bra samarbete som man har, säger Patrik Perbeck, ställföreträdande avdelningschef på MSB.

Finns det inte en risk att kommunen rustar ner när de får gratis hjälp av det privata?

– Vi tror ju inte det. Inte under förutsättning att man har gjort upp om att det här handlar om vissa inledande åtgärder. Räddningstjänsten åker ju på de här larmen ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.