Det var i samband med den pro-palestinska demonstrationen i centrala Göteborg i slutet på november som mannen gick fram till paret. Han ifrågasatte varför de inte pratar om det Hamas gjort mot Israel.
– Jag har tränat mig själv på att ta fram telefonen och filma om något misstänkt börjar hända, säger Mariam.
Förundersökning nedlagd
Paret anmälde händelsen som misshandel med hatbrottsmotiv. Den utreddes som ofredande men polisen bedömde inte händelsen som brottslig. Utredningen är därför nedlagd.
– Saker som sägs kan absolut vara kränkande men när man tittar på det juridiskt så måste man titta så att det kommer upp till en viss nivå och det vägs med yttrandefriheten som är väldigt stark i Sverige, säger polisen Andrea Hammar.
Hon är förundersökningsledare hos polisens grupp mot demokratihotande brottslighet, men inte förundersökningsledare i ärendet.
Om man till och med har fångat en händelse på film, vad är det som krävs för att åtal ska väckas?
– Film är ju väldigt bra utifrån bevishänseende men om man skulle bedöma att en gärning inte är brottslig så spelar det ingen roll om man har film på den, säger Andrea Hammar.
Anställd på Tjörns kommun
Klippet har fått stor spridning både i Sverige och utomlands. Mannen i klippet är anställd på Tjörns kommun och är arbetsbefriad med lön medan kommunen utreder vad som hänt.
– Det har helt med säkerheten att göra. Det finns hot och hat mot honom, den bedömningen har säkerhetssamordnaren i kommunen gjort, säger Marie Louise Bergqvist, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Utredningen väntas bli klar först efter nyår.
Beslutet överklagat
Paret har överklagat polisens beslut.
– Är det rätt att man kränker andra och slår på dem, för att man inte håller med dem, säger Sharief.
Klippet har blivit viralt och mannen har blivit identifierad och fått hot riktat mot sig, vad tänker ni om det?
– Vi bad folk att inte skriva hans identitet i kommentarerna, vi ville inte att han skulle bli attackerad, säger Mariam.
50-tal anmälningar om hatmotiverade brott
Sedan kriget bröt ut mellan Israel och Hamas den 7 oktober, har polisen i region Väst fått in ett 50-tal anmälningar om hatmotiverade brott. Främst handlar det om antisemitiska motiv, men även flera med islamofobiska motiv.
Men enligt polisen kan det röra sig om fler. Det kan finnas ärenden som inte taggats med ”hatbrott” men som ändå har koppling, uppger polisen.
Det är oklart hur många anmälningar som lett till åtal.