Enligt Livsmedelsverket ska man vara försiktig med att ge små barn salt eftersom barn under ett år inte kan reglera saltbalansen på rätt sätt. En rekommendation som enligt Agnes Wold kan både skrämma och ställa till det för nyblivna föräldrar.
– Det finns ingen forskning som visar på att det skulle vara skadligt för ett friskt barn under ett år att äta salt eller att de inte skulle kunna reglera saltbalansen på rätt sätt. Livsmedelsverket saknar belägg för sina rekommendationer, säger Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet.
Även barnläkaren Cecilia Chrapkowska ifrågasätter rekommendationerna.
– Den forskning jag hittills har hittat ger inget stöd för att det är farligt för 4-6 månader gamla spädbarn att få broccolipuré kokad i lättsaltat vatten eller parmesanost på sin pasta, säger Cecilia Chrapkowska, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin.
Forskningen som barnläkaren Cecilia Chrapkowsk hittills hittat är dels brittiska fallstudier från 50-talet när spädbarn som föddes upp på outspädd komjölk eller en gammaldags modersmjölksersättning med högre saltinnehål visade sig drabbas av saltförgiftning vid magsjuka i större utsträckning än väntat, och dels experimentella studier från 70-talet på hur spädbarn hanterar att dricka saltlösningar med olika innehåll.
En myt?
Livsmedelsverkets rekommendationer om att barn under ett år inte kan reglera saltbalansen på rätt sätt baseras enligt Livsmedelsverket däremot på forskning från början av 80-talet.
Rekommendationen på Livsmedelsverkets hemsida skrevs 2011 och har sedan dess enligt flera läkare som SVT Nyheter pratat med skapat oro hos föräldrar som tror att det är farligt om barnen får i sig lite salt.
– Det viktiga är att man kastat bort tid och möda för att laga specialmat till barnen och fått föräldrarna att tro att det är farligt med salt. Det är en myt som finns över hela världen. Jag tycker Livsmedelsverket ska ta bort sin rekommendation helt. De är överdrivet försiktiga och verkar inte vara medvetna om vilka negativa effekter deras råd kan få, säger professorn Agnes Wold.
Barnläkaren Cecilia Chrapkowska håller också med om att det har skapat onödig oro och att det gjort det svårt för många föräldrar.
– Jag har aldrig hört talas om något i grunden friskt spädbarn som kommit in med saltförgiftning efter att ha ätit av familjens normalsaltade mat. Spädbarn kan drabbas av saltförgiftning vid magsjuka, men vid magsjuka brukar alla barn vägra äta för att de mår illa, så då är det innehållet i det barnen dricker som är viktigt, säger hon.
Söka ny forskning
Från Livsmedelsverkets sida menar man dock inte att deras rekommendationer är felaktiga, men säger samtidigt att man nu tänker undersöka om det kommit fram någon ny forskning som visar på annat.
– Det är en komplex fråga och vi ska se över den nu. Vi håller inte med om att vi skrämmer upp föräldrar. Spädbarn tål salt, men inte lika mycket som vuxna. Att barn ska begränsa saltintaget grundar sig på att salt påverkar blodtrycket, njurar och att barn inte ska vänja sig vid att allt smakar salt. Men vi ska titta närmare på om det kommit fram ny forskning, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.
Att Livsmedelsverket nu ska undersöka om det finns ny forskning välkomnas av både barnläkaren och professorn.
– Det är utmärkt, det välkomnar jag verkligen, säger Cecilia Chrapkowska. Det är dock viktigt att de kritiskt och systematiskt går igenom all den forskning som finns, såväl gammal som ny, för att kunna utvärdera om deras rekommendationer verkligen har vetenskapligt stöd. De måste också bestämma sig för om problemet är att barn inte ska vänja sig vid att mat smakar salt förrän de fyller ett eller om de anser att barnens njurar tar skada. Högt blodtryck hos barn under ett år är mycket ovanligt, och beror som regel på medfödda sjukdomar i njure, kärl- eller hormonsystem, inte på för högt saltintag hos grundfriska barn, säger Cecilia Chrapkowska, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin.
Fakta Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet och arbetar i konsumenternas intresse för:
– säker mat och bra dricksvatten
– att informationen om maten är pålitlig så ingen blir lurad
– att främja bra matvanor
Livsmedelsverket lyder under Näringsdepartementet.