Tre personer står i en stadsbild med modern arkitektur i bakgrunden. De är klädda i avslappnade kläder och håller mobiltelefoner. I den delade bilden till höger syns en person med en ljus jacka som står utomhus bland höstlöv, också med en mobiltelefon i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norge vill införa 15-årsgräns på sociala medier för att skydda barn mot skadligt innehåll. Hör vad ungdomar i Göteborg har att säga om förslaget. Foto: SVT

Professorns kritik mot åldersgräns på sociala medier: ”Kan leda till konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Norge vill införa 15-årsgräns på sociala medier för att skydda barn mot skadligt innehåll. Men ungdomar i Göteborg ställer sig tveksamma och en expert på ämnet, Alexandra Weilenmann som är professor i interaktionsdesign på GU, är kritisk.

Joel Molin, 16 år, tycker att en åldersgräns på sociala medier skulle påverka ungdomars sociala liv. Men samtidigt säger han att det finns dåliga sidor med plattformarna.

– Det är ju på internet vi unga umgås. Men jag förstår tanken ändå, det är mycket dåliga saker med sociala medier också.

Professorn kritisk: ”Kommer leda till konflikter”

Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign på GU påpekar att många plattformar redan har en åldersgräns men att den inte efterlevs.

– Det jag tror att det kommer leda till är snarare mer konflikter i familjer och att man hittar sätt att kringå reglerna. Då kan det uppstå nya problem, säger hon.

Hon menar att det till exempel kan försvåra öppenheten kring grooming.

– Säg att du är en 14-årig tjej som blir utsatt för någonting på nätet, och så vet du att du egentligen inte borde vara på den plattformen. Då kanske du inte vågar ta upp det med dina föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.