Demonstranter på Gustav Adolfs torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals demonstranter samlades på Gustav Adolfs torg för att demonstrera mot Israels ockupation av Palestina. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Protestdemonstration i Göteborg – hundratals deltagare höjde sina röster

Uppdaterad
Publicerad

”Bojkotta Israel, befria Palestina” ekade över Gustav Adolfs torg i Göteborg under lördagseftermiddagen. Hundratals människor samlades, för fjärde helgen i rad, för att protestera mot Israel.

Vid klockan 14 ekade Gustav Adolfs torg av slagord, musik och tal om situationen i Gaza. Hundratals människor samlades för fjärde helgen i rad för att demonstrera mot Israels ockupation av Palestina och den illegala blockaden mot Gaza.

– Det som pågår nu är definitionen av ett folkmord och vi kommer att fortsätta demonstrera tills detta upphör, säger Mikael Kiswani, en av talarna.

Vad hoppas ni kunna uppnå med demonstrationerna?

– Vi har samlats här i dag för att få det svenska folket och rättssamhället att agera, att kräva ett eldupphör, säger han.

Demonstrationen, som arrangerades av Palestinska Samordningsgruppen Göteborg, samlades bakom parollen ”Över 100 år av kolonialism räcker!”.

Förutom demonstranter närvarade ett flertal poliser för att upprätthålla säkerheten på plats.

– Det är ju naturligtvis starka känslor men de har lyssnat på polisen och ser inte oss som någon motpart. Vi har underlättat och sett till så att det har flutit på väl, säger Fredrik Dahlberg, dialogpolis på plats.

Hur ser det ut med säkerhetsläget vid en sån här demonstration?

– Det finns ju alltid en hotbild, så den kan vi inte komma ifrån, men vi känner en trygghet både i tidigare demonstrationer och i den idag och att vi klarar av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.