Foto: SVT/Montage

Protester och lovord för kommunens förslag

Uppdaterad
Publicerad

I Bergsjön lämnades en protestlista med över 300 namn in mot fler övervakningskameror. Andra tycker att fler kameror kan öka tryggheten. Göteborgs stads förslag på 70-100 nya övervakningskameror har väckt olika reaktioner.

Kommunen förbereder just nu förslag på mellan 70-100 nya övervakningskameror i staden. Men åsikterna om kameraövervakning går isär. Sedan 2006 har Göteborgs stad en kamera uppsatt i entrén till Valhallabadet. Diana Abid, som precis ska in och bada tycker först att övervakningskamerorna inte är något problem.

– Jag vet att det varit mycket debatt kring detta att vi är övervakade och att det inkräktar på vår privata sfär. Men för mig känns det lite tryggt.

Men efter lite betänketid ändrar hon sig delvis.

– Det kan finnas mycket som varken är brottsligt eller fel, som man ändå vill hålla för sig själv. Då blir det absolut konstigt att Göteborgs stad vet om det samtidigt som man valt att inte berätta om det ens för sina närstående, säger hon.

Ser allt vid badet

En annan man – med barnvagn har precis varit och badat. Ingen av hans närstående vet att han är här. Inte ens hans fru. Men linsen på övervakningskameran i hörnet fångar allt han gör i entrén på Valhallabadet.

– Jag visste inte att jag var övervakad här inne. Men så länge det används i ett gott syfte så känns det okej.

Göteborgs stadsdelar resonerade olika när de föreslog platser för kameraövervakning. Stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda bestämde sig för att inte föreslå en enda plats, eftersom de inte trodde att kameraövervakning skulle kunna förhindra så många våldsbrott.

LÄS MER: Forskare: Övervakning hjälper inte

I stadsdelen Östra Göteborg föreslog man kameraövervakning på 18 platser, bland annat vid olika busshållplatser och torg. Där möttes förslaget av kritik från organisationen Tillsammans i Bergsjön.

En protestlista med totalt 322 namn lämnades in till stadsdelsnämnden, men lyckades inte stoppa förslaget.

Göteborgs stad ser dig. Foto: SVT

Nu har stadsdelsnämndernas olika förslag alltså samlats ihop, och stadsledningskontoret förbereder just nu ett samlat förslag till kommunstyrelsen. De kommer att besluta hur många av de 70-100 kamerorna som man ska söka tillstånd för.

Vill ha underbyggt förslag

Mannen med barnvagnen på Valhallabadet hoppas att Göteborgs stad tänker igenom sina förslag noggrant.

– Om de ska ta ett sådant här beslut så skulle det kännas bra om det är väl underbyggt och står på bra vetenskaplig grund. Det känns viktigt för mig, säger han.

Bland förslagen finns bland annat Järntorget, Andra långgatan och en rad olika torg runt om i Göteborg. SVT Nyheter Väst har kartlagt de nuvarande kameraövervakningstillstånden och förslagen på nya kameror.

I den unika kartan här under framgår alla nuvarande kameraövervakningstillstånd (i rött) som Göteborgs stad och de kommunägda bolagen har och alla förslag på nya platser som ska övervakas (i svart).

Fakta: Om kartan

SVT Nyheter Väst har tagit del av länsstyrelsens databas över beslutade kameraövervakningstillstånd. Begäran skedde i slutet på januari, varför tillstånd kan ha tillkommit och återkallats sedan dess. Totalt handlar det om cirka 2.300 kameraövervakningstillstånd Västra Götaland. Vi har därefter sorterat ut alla kameraövervakningstillstånd som tillhört Göteborgs stad och de kommunala bolagen.

För att få fram alla förslag till nya platser som kommunen vill övervaka så har vi begärt ut alla stadsdelsnämnders förslag som skickats till kommunstyrelsen. För att bli verklighet måste förslagen godkännas av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.