• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Psykiatrichefen om skillnaderna i antalet NPF-diagnoser: ”Ett misslyckande”

Publicerad

Vården ska jobba enligt samma riktlinjer och finanisering. Men antalet ADHD- och autismdiagnoser som ställs mellan Västra Götalandsregionens fem hälso- och sjukvårdsområden skiljer sig kraftigt åt.

– Vi behöver skaffa bättre kunskap, för att veta vilka åtgärder vi ska ta, så att vi inte har en ojämlik vård i Västra Götalandsregionen, säger Mathias Alvidius, verksamhetschef psykiatri affektiva vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt Västra Götalandsregionens kartläggning av specialistpsykliatrin så ställs minst antal diagnoser per tusen invånare över 18 för både ADHD och autism i Göteborgsområdet.

– Att det skiljer sig så mycket att det är dubbelt så många som får vård för ADHD i Trollhättan, Uddevalla eller Vänersborg jämfört med Göteborg, det är inte lämpligt eller ens acceptabelt, om vi förutsätter att ohälsan är densamma, säger Mathias Alvidius.

Vissa grupper svårare att nå

Det finns grupper som är överrepresenterade i Göteborg, det gäller socioekonomiskt svagare grupper och de med invandrarbakgrund. Enligt forskning så ställs det färre diagnoser i de grupperna menar Mathias Alvidius som tror att det kan vara en del av förklaringen.

– Det betyder inte att de är i lägre grad sjuka, utan att  möjligheten att få vård är lägre, och de söker hjälp i lägre grad.

Även när det gäller att ställa diagnos och ge vård till kvinnor, så har vården utmaningar. Men han ser samtidigt ingen egentlig anledning till att det ska vara så stora skillnader inom regionen som siffrorna visar.

Behöver undersöka vidare

Nästa steg är att förstå var i den långa vårdkedjan skillnaderna finns. Mathias Alvidius vill utreda dels hur många remisser som faktiskt skickas, och dels hur många som accepteras. Men oavsett vad man kommer framtill så är patientgruppen med diagnosen ADHD stor och ökar väldigt snabbt, säger han.

– Det är en utmaning att med de medel vi fått från våra politiker att få ut bästa möjliga vård per skattekrona. Med den ökningen som vi har sett under de senaste åren fortsätter, då är det en utmaning för vården att lösa vårduppdraget på ett bra sätt.

Regions siffror

ADHD-diagnoser per 1 000 invånare över 18 år i öppenvården, 2020:

HSN Göteborg:    7,2

HSN Norra:          11,9

HSN Södra:          8,4

HSN Västra:         10,1

HSN Östra:          10,6

Autism-diagnoser per 1 000 invånare över 18 år i öppenvården, 2020:

HSN Göteborg:    2,4

HSN Norra:          3,7

HSN Södra:          2,5

HSN Västra:         3,1

HSN Östra:          3,9

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.