Här i Göta älv, vid Lilla Edet, har puckellaxarna fångats. Foto: SVT / Tobias Nyberg

Puckellax upptäckt i Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Tio puckellaxar har fiskats upp i Göta älv under de senaste veckorna. Det handlar om en främmande art som inte hör hemma i Sverige. Nu är sportfiskare oroade över att de kan konkurrera med de andra laxarna.

– De är fula och har tänder. De ser ut som pirayor, säger Tobias Nyberg, ordförande i sportfiskeklubben Laxen.

Puckellaxen har upptäckts i Göta älv, vilket Ttela var först med att berätta. Och det handlar inte om någon enstaka fisk.

– För fjorton dagar sedan tog vi upp den första som vi vet om, säger Tobias Nyberg, sportfiskeklubben Laxen i Lilla Edet.

Under de senaste två veckorna har tio misstänkta puckellaxar tagits upp ur älven.

– Det kom upp två senast igår, säger Tobias Nyberg.

Det är något som oroar sportfiskaren.

– En hade väl inte gjort något, lax kan alltid simma fel. Men nu när det är så mycket på så kort tid då blir man oroad, säger han.

Trasig trappa

Puckellaxar har tidigare fiskats upp i bland annat Ljusnan 1974 och vid Älvkarleby i Uppland 1976. Men de är ingen vanlig företeelse i Lilla Edet.

– Jag vet inte när de fick upp en sist här. Så länge jag har varit ordförande, det är tre år nu, har ingen fått upp någon, säger Tobias Nyberg.

Det är i poolen nedanför kraftstationen i Lilla Edet som puckellaxarna ska ha fiskats upp denna gång. Men räknaren i laxtrappan är trasig, så laxarna förs uppåt manuellt. Det betyder att man för tillfället kan kontrollera vilka som tar sig vidare upp längs Göta älv. Och i trappan ska inga puckellaxar ha upptäckts – inte än i alla fall.

– Vad vi vet har det inte gått upp någon puckellax vidare här. Men den ska inte vara i älven. Nu har puckellaxen kommit upp och kan sprida sig och då blir det genetiskt fel, säger han.

”Konkurrera ut den inhemska laxen”

Normalt sett ska den lax som inte är felkrokad, och skadad, släppas tillbaka.

– Men med puckellaxen ska den bara upp och lämnas in till oss. Vi fryser ner den och för en dialog med länsstyrelsen och ser vad vi ska göra – om de kommer hit och tar dna-provar på dem så att det går att utreda var den kommer ifrån, säger Tobias Nyberg.

– De är fula och har tänder. De ser nästan ut som pirayor, säger han.

Efter nyheterna om puckellaxarna som dragits upp ur Ätran – som även P4 Halland rapporterat om – uttalar sig Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet, till TT.

LÄS MER: Det här fisken som kan hota Ätranlaxen

– Så här mycket rapporter har det inte varit något annat år, säger Johan Höjesjö till TT.

Fisken är inte farlig för människan men har en snabb tillväxt och är ett hot mot de andra laxarna.

– Det är en lax som inte hör hemma i våra vattendrag. Det man är rädd för är att den ska konkurrera ut den inhemska laxen, säger han.

Sportfiskare runtom i landet uppmanas att hålla ögonen öppna.

Puckellaxen

Puckellaxen lever naturligt i bland annat norra Stilla havet, norra Ishavet och i Nordostasien. Men har också planterats ut i Ryssland, öster om den norska kusten.

Fiskarna har vid ett flertal tillfällen fångats längs Sveriges kuster och älvar – bland annat i Ljusnan i Hälsingland 1974 och ett 40-tal fiskar längs ostkusten 1976. Det har rapporterats om puckellaxar i såväl Norge som Danmark, Sverige och Storbritannien under de senaste veckorna.

En vuxen puckellax kan bli upp till 75 centimeter lång med en vikt på fem kilo. Det är den minsta av stilla havslaxarna och blir inte mer än två år gammal.

Puckellaxen kan man framför allt känna igen på att hanarna utvecklar en distinkt puckel på ryggen under lektider, till skillnad från atlantlaxen som naturligt lever i svenska älvar. Puckellaxen kan även ha andra färger på kroppen och fläckar på stjärtfenan.

Fisken är listad som en främmande art av havs- och vattenmyndigheten i Sverige.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.