Dubbelbild: till vänster en ofärdig betongtunnel, till häger en man med vit hjälm, glasögon och röd jacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kökaos väntas i Borås när vägport ska byggas till nya rättscentrum. Foto: Cecilia Gustafsson/SVT

R40 vid Brodalsmotet i Borås stängs av – bygger vägport till rättscentrum

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kväll stängs hela riksväg 40 vid Brodalsmotet i centrala Borås av. Avstängningen som pågår i en vecka väntas få stor trafikpåverkan och människor uppmanas att stanna hemma.

– Det kommer att vara lite stökigare, säger Trafikverkets projektledare Carl Dalman.

På motorvägen som sträcker sig rakt genom centrala Borås passerar runt 30 000 fordon per dygn, berättar Carl Dalman som är projektledare på Trafikverket. Därför är det inte konstigt att avstängningen kommer att orsaka stor påverkan på trafiken.

– Det kommer bli längre restider, det kommer att vara köbildningar, säger Dalman.

R40 vid Brodalsmotet stängs av från den 25 oktober och först på förmiddagen den 31 oktober väntas trafiken gå som vanligt igen.

Vägporten ska göra rättscentrum säkrare

Orsaken till att vägen stängs av är att en jättelik vägport på 2500 ton sakta, sakta ska lyftas på plats. I samband med det rivs en del av motorvägen.

Vägportens uppgift blir att binda samman det nya rättscentrum som just nu byggs i Borås med nytt häkte, tingsrätt och så småningom polishus.

Bland annat är syftet att på ett säkert sätt transportera frihetsberövade från häktet genom vägporten och till tingsrätten, så att de befinner sig utanför skalskyddet under kortast möjliga tid.

Förseningar väntar

Trafiken kommer att ledas om mellan Viaredsmotet och Annelundsmotet på väg 41 och väg 27 med hjälp av orangea skyltar. Men en hel del kanske ändå kommer att passa på att ta andra vägar genom Borås centrum.

Om man har god lokalkännedom i Borås tycker du att man lika gärna kan köra genvägar inne i Borås?

– Omledningsskyltningen är ute på en stor och bra väg så den är att föredra, säger Carl Dalman, projektledare på Trafikverket.

Han rekommenderar vidare den som kan att åka utanför rusningstid på morgon och eftermiddag och hellre åka buss eller tåg. Men bäst är kanske att stanna hemma helt.

– Kan du jobba hemma är det en bra vecka för det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.