Engångsgrillar måste användas med det medföljande stativet, berättar Lennart Liljeroth vid räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: TT/SVT

Räddningstjänsten inför eldningsförbud på grund av torka

Publicerad

Med sol och värme kommer grillning och nöjen. Men när regnet uteblir för länge uppkommer det också vissa risker. Nu inför flera räddningstjänstförbund eldningsförbud – men andra avvaktar.

– Det är ett tungt beslut som inskränker i allmänhetens möjligheter att verka, säger Lennart Liljeroth vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Sol, sol och mera sol. Inget regn i sikte. För många är det ett lyckans bud, men för räddningstjänsten innebär det problem.

– Just nu är det väldigt torrt i det övre skiktet i skog och mark och vi har dessutom lite blåst. Så får vi en brand kan det få ganska stora konsekvenser, säger Peder Liljeroth, räddningschef i beredskap vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Det soliga vädret har medfört en såpass allvarlig torka att man inte får elda utomhus – åtminstone om man bor i Borås, Bollebygd, Ulricehamn, Mark, Svenljunga eller Tranemo. Det var Peder Liljeroth som utfärdade eldningsförbudet under onsdagen.

– Det är tills vidare. Som det ser ut just nu blir det inget regn så långt vi kan se, så det är i förebyggande syfte, säger han.

Det lilla regn som har kommit har inte varit tillräckligt för att tränga ned i det torra gräset, förklarar Peder Liljeroth. Det behövs en ordentlig skur.

– Det kan gå illa och det är därför vi varnar. Lite regn hjälper inte så mycket nu, utan värdena ökar hela tiden.

Sämre beredskap

En skogs- eller gräsbrand kräver mycket personal, berättar Peder Liljeroth. Det innebär att man får en sämre beredskap för olyckor på andra håll. Han minns branden i Bredared i fjol.

– Då var det torrt i markerna, och vi fick skicka styrkor härifrån för att hjälpa dem. Det gick åt så mycket personal att man fick stötta varandra, säger Peder Liljeroth.

Även kollegorna från Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund (AVRF) har beslutat att införa ett eldningsförbud.

– Vi har det så torrt i skog och mark här och vi har haft flera mindre bränder, och prognoserna pekar på fortsatt torka och inget regn,  säger Börje Lindgren, räddningschef vid AVRF.

Men i Storgöteborg väntar man. Till skillnad från sina kollegor i länet anser man inte att det är tillräckligt torrt för att inskränka på medborgarnas rättigheter.

– Jag kan inte svara på deras bedömning. Nu är det skillnad på kuststräckor och inlandsområden, men det är ett rätt tungt beslut som inskränker i allmänhetens möjligheter att verka, säger Lennart Liljeroth, räddningschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Man följer läget och avvaktar, berättar Lennart Liljeroth. Men ännu är det inte tillräckligt torrt.

Så det blir det korvgrillning i Slottsskogen den här helgen också?

En engångsgrill får man använda trots att det är eldningsförbud, om man använder den ställningen som följer med. Sedan är det viktigt att efterbehandlingen med kolen sker på rätt sätt.

Ha tillgång till vatten

Men Peder Liljeroth i Borås avråder från grillning på engångsgrill nu när det är eldningsförbud. Han berättar att man gör sig skyldig till brott om man bryter mot förbudet – och riskerar böter. Samma sak gäller på ens egen trädgård.

– Vad man kan tänka på om man ska elda någonting framöver är att man alltid ha tillgång till vatten så att man kan släcka. Det händer varje år att vi får åka ut på bränder som man tappar kontrollen över, och det är brottsligt att hålla elden lös. Man kan dömas för allmänfarlig vårdslöshet, säger han.

Räddningstjänstförbunden Mitt Bohuslän, Bohus räddningstjänst förbund och Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund har inte infört eldningsförbud än, men samtliga berättar att man följer utvecklingen och att det kan bli aktuellt inom en snar framtid.

Räddningstjänsten hänvisar till sina respektive hemsidor för att hålla sig uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.