• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Ekberg är räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg och menar att det är omöjligt att upprätthålla en fungerande utbildning i hissar. Foto: SVT / Lars Wiklund

Efter hissolyckan i Göteborg: Ingen utbildning i hissar för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Efter hissolyckan i där en pojke omkom finns inga planer på utökad utbildning hos räddningstjänsten. Detta är något som funnits tidigare.

– Vi har haft någon endagarsutbildning kanske på någon station men det är inget vi upprätthåller, säger Anders Ekberg, räddningschef vid Räddningstjänsten Storgöteborg

Det var i onsdags i förra veckan som en liten pojke dog efter att ha fallit fem våningar ner rakt ner i ett hisschakt under ett räddningsarbete. Hur olyckan gick till utreds just nu. Frågor har ställts kring vilken kunskap räddningstjänsten har rörande hissar.

Anders Ekberg är räddningschef vid Räddningstjänsen Storgöteborg. Han uppger att inga utökade utbildningar planeras i nuläget.

– Idag, med flera hundra olika sorters hissar, det vore omöjligt för oss.

Man räknar med att räddningstjänsten i Storgöteborg får ett 50-tal larm om hissolyckor varje år, dock handlar det bara i ett fåtal fall om klämolyckor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Så länge det behövs ett stöd kommer de finnas på plats, säger Katrin Busch, utbildningschef på förskoleförvaltningen. Foto: Lars Wiklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.