Räkfiskaren Charles Olsson: ”Det finns enorma mängder räkor.” Foto: TT/Privat

Räkfiskare: Det är bara trams

Uppdaterad
Publicerad

Efter rödlistningen av Nordhavsräkan kommer nu kritik från räkfiskarna. De menar att nedgången i räkbeståndet går i cykler. – Man blir helt uppgiven när man hör det här tramset, säger Charles Olsson, som är andra generationens fiskare.

Charles Olsson är räkfiskare i Grebbestad och fiskar dagligen i Skagerrak. Han förvånas och irriteras av rödlistningen.

– Det finns enorma mängder räkor. Man blir helt uppgiven när man hör det här tramset och dravlet, säger han Gomorron Sverige.

Västkusträkan rödlistas

Han menar att nedgången som rödlistningen pekar på är en regelbunden nedgång som går i cykler, som som har gjort så länge.

– Under 1900-talet så har det varit minst fem gånger då räkan nästan försvunnit från våra vatten. Senast var efter rekordbestånden 2005.

Bestånden ökar

Att Nordhavsräkan, eller Västkusträkan som den också kallas, rödlistas beror på en genomgång av räkbestånden under perioden 2005 till 2014.

– Under den här tioårsperioden har det gått ner. Sedan är det visserligen så att nedgången framförallt var mellan 2006 och 2011 då det var en väldigt brant nedgång, säger Ulf Gärdenfors, ställföreträdande chef för Artdatabanken som ligger bakom rödlistningen.

Det senaste året har räkbeståndet i Skagerrak ökat men Gärdenfors menar att man tagit hänsyn till de cykler som räkan har och att man trots det anser att arten ska rödlistas.

Oro för köpbojkott

Räkbestånden ökar alltså i Skagerrak, det är både fiskare och Artdatabanken överens om. Charles Olsson kommer inte förändra sitt fiskande men rödlistningen oroar honom ändå.

– För mitt arbete betyder det ingenting för beståndet av räkor är mycket bra. Men det som påverkar är om det blir en köpbojkott så det inte går att sälja och det kan den här rödlistningen leda till, säger han.

Finns det en risk att man inte lägger några räkor på fredagsmackan?

– Jag hoppas verkligen inte det. Det finns inga problem alls med räkbeståndet i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet