Räkna med fler vargar i Västsverige framöver

Uppdaterad
Publicerad

Vargrapporterna från Göteborgsområdet har duggat tätt de senaste dagarna. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, tror att det är något vi får se mer av framöver – och förklarar hur du ska uppträda om du kommer i närkontakt med Gråben.

Nyligen rapporterade SVT Nyheter Väst om en varg som förirrat sig in på E20 mellan Tollered och Floda. Strax därpå kom rapporter om varg i Hindås.

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet är inte förvånad.

– Vi är inne i en årstid när ungvargarna börjar röra på sig, så det är inte konstigt att de dyker upp här och där, säger han.

Inte heller är det konstigt att de syns på vägbanor och i närheten av bebyggelse.

– En ungvarg som vandrar från Värmland till Göteborg vet ju inte vad den möter. Ofta slutar det med att de hamnar i en återvändsgränd eller labyrint, sett ur vargens perspektiv, säger Gunnar Glöersen.

Lärotid för vargen

Enligt honom är detta en lärotid för vargarna – det tar tid att lära sig att allt de tvåbenta varelserna håller på med är farligt.

Han tror inte att kylan driver vargarna närmare storstäder. Det kan möjligen bli så när det är stora snödjup och rådjuren söker sig till bebyggelse där det finns mer mat. Vargen följer bytet. Men så mycket snö har vi inte.

Orsaken till att vi allt oftare får varg i Göteborgsområdet är helt enkelt att det finns mer varg i landet.

– Med en allt större vargstam i Sverige blir det automatiskt så att fler hamnar i Göteborgstrakten. För en varg som fötts i skogsbygder i Norge eller Mellansverige är öppna slättlandskap inte lockande. Den föredrar att ta sig ner längs Bohuskusten, där man inte behöver röra sig långt inåt land för att få kuperad skogsterräng, säger Gunnar Glöersen.

Mer varg i Göteborg framöver

Han är övertygad om att vargrapporterna kommer att dugga än tätare framöver.

– Svensk rovdjurspolitik går idag ut på att minska koncentrationen i de län som har väldigt mycket varg; man vill ha större geografisk spridning. Så riksdagen anser att det ska vara mer varg söderut, säger han och menar att det bara är en tidsfråga innan vargrevir etablerats i Göteborgstrakten.

Det kan ses som ett hot mot främst hundägare – varje år dödas ett tjugotal jakthundar i Sverige av varg. Då är det oftast föräldrapar som värnar sitt revir, inte ungvargar på vandring. Men en mindre hund kan mycket väl ses som ett bytesdjur av en ungvarg.

Hur ska man då bete sig om man är ute på hundpromenad och möter en varg som visar nyfikenhet?

– Hojta till och skräm bort vargen, och dra dig försiktigt därifrån. Det är det bästa, menar Gunnar Glöersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.