Hör WWF om varför de rekommenderar kanadensisk räka – framför de som fiskats på västkusten.
Det är i Världsnaturfondens senaste fiskguide som nordhavsräkan, som fiskas i svenska, norska och danska vatten, får rött ljus. Det innebär att man anser att konsumenter ska låta bli att köpa och äta räkor fiskade längs västkusten. Den enda räkan som i guiden får grönt ljus och klassas som ett bra val är de som trålas upp utanför kanadensiska Baffinön.
Obegripligt menar branschorganisationen Sveriges fiskare producentorganisation.
– Allt ser bra ut med räkbeståndet, föryngringen av nybeståndet slår all time high enligt nya siffror, säger Peter Ronelöv Olsson.
Rött ljus
Nordhavsräkan fick rött ljus av Världsnaturfonden redan 2014 och är rödlistad enligt SLU:s artdatabank. 2015 MSC-certifierades den svenska räkan och fick därmed automatiskt grönt ljus av Världsnaturfonden. Nu har man valt att bortse från certifieringen – och räkan får rött ljus igen, eftersom man anser att det finns problem med fisket.
Bland annat att det saknas kontroll och att man fångar mer räkor än vad kvoten tillåter.
Men det här är något som branschen inte håller med om.
– Om man tittar på vetenskapen, den som är erkänd, så ser det väldigt bra ut för nordhavsräkan, säger Ronelöv Olsson.
Positiv utveckling
Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som bland annat håller koll på kvoter och bestånduppskattningen. Efter millennieskiftet minskade nordhavsräkan kraftigt men beståndet ska den senaste tiden visat en ökande trend.
– Det finns en viss möjlighet att beståndet återhämtat sig de senaste åren, säger utredaren Bart Adriaenssens till P4 Väst.
MSC-certifiering
Miljömärket visar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSC:s miljöstandard. Oberoende experter har kontrollerat att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångats med minimal påverkan på havsmiljön. Alla certifierade fisken kontrolleras årligen. Certifieringen vilar på en vetenskaplig grund.
Källa: Organisationen MSC
Fakta: Grönt, gult och rött ljus i fiskguiden
Världsnaturfonden har i 20 årgett ut konsumtionsguiden för fisk och skaldjur i Sverige.
Arternabedöms efter tre kriterier: hur bestånden mår, om kontrollen ochförvaltningen är effektiv samt hur fiskets påverkan på ekosystemet(där bland annat fiskeredskapen och bifångstmängder räknas in) serut.
Arten kan få grönt ljus (bra val), gult (var försiktig) ellerrött (låt bli). Tidigare har certifieringar som MSC, ASC och KRAVinneburit automatiskt grönt ljus, men inte längre.