Ranstad föreslås bli skyddsområde

Publicerad

Resterna efter uranutvinningen vid Ranstadsverket kan inte saneras bort, istället föreslår nu Länsstyrelsen att området blir ett miljöriskområde.

Ett område vid Ranstadsverket, där det på 60-talet utvanns uran, föreslås bli det första miljöriskområdet i länet.  I området finns en deponi med rester från uranutvinningen, dels ungefär 200 ton uran, dels stora mängder andra metaller.

Området kan inte saneras vilket gör att föroreningarna måste kapslas in, så att föroreningarna inte läcker ut. Om det blir klassat som miljöriskområde skulle det innebära att området får ett varaktigt skydd mot ingrepp och exploatering för att läckaget inte ska öka i framtiden.

I början på 1990-talet lade man ut en skyddstäckning för att förhindra att syre och vatten gick in i området. Därefter har Länsstyrelsen konstaterat att läckage från avfallet har minskat och stabiliserats.

– Varför vi går ut med att det ska bli ett skyddsområde först nu är för att vi har haft tillräckligt lång tid för att följa upp och se att skyddstäckningen håller. Det har också pågått arbeten på ett industriområde i närheten som vi ville vänta till det var avslutat, säger Urban Lindqvist, länsmiljöingenjör för förorenade områden på länsstyrelsen.

Dubbelt så stort område ska skyddas

Själva deponin med uran och andra metaller är 25 hektar stort, men det som förväntas klassas bli miljöriskområde kommer vara på 56 hektar.

– Vi vill ta i överkant och få med både dikessystem samt två dammar som vi vill få med i skyddsområdet, säger Lindqvist.

– Det behövs restriktioner för området så att det inte exploateras. Genom att göra det till ett skyddsområde så säkrar man så att det får ett långvarigt skydd.

Förslaget har nu gått ut till bland annat närboende och sakägare till det tilltänkta skyddsområdet. Beslutet om det verkligen kommer att bli skyddsområde kommer att tas under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.