Thomas Fridh, kvinnans advokat. Foto: SVT

Advokaten till kvinnan som stoppade flygningen: ”Ska inte straffas”

Uppdaterad
Publicerad

I juli hindrade kvinnan ett flygplan från att lyfta på Landvetter flygplats för att stoppa en utvisning till Afghanistan. Kvinnan erkänner anklagelserna men menar att det hon gjorde inte var olagligt.

– Hon tycker att hon är oskyldig, säger Thomas Fridh, kvinnans advokat.

Det var under sommaren som aktivisten klev på ett plan vid Landvetter flygplats för att förhindra utvisningen av en man som skulle skickas till Afghanistan. Hon vägrade att sätta sig ned och hindrade därför planet från att lyfta. Kvinnan står nu åtalad misstänkt för brott mot luftfartslagen.

I en intervju med TT i juli i fjol fick kvinnan frågan om hur hon ser på att hennes agerande kan vara en brottslig handling.

Utvisningsprotest

– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära död, svarade hon då.

Erkänner sina handlingar

Under måndagen hölls förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt. På plats vid rättegången berättar kvinnans advokat, Thomas Fridh, för SVT att kvinnan nekar till brott.

– Hon tycker att hon är oskyldig. Hon erkänner det hon har gjort men hon kan inte se att lagstiftningen förbjuder det här beteendet, säger han.

Thomas Fridh menar att kvinnan var väl påläst om den rådande lagstiftningen när hon gick på planet och var övertygad om att det hon gjorde var lagligt. Inte heller advokaten menar att kvinnans handlande ska betraktas som ett brott.

–  Allt som ska bestraffas ska gå att förutsäga. Det ska stå skrivet i lag tydligt så att var och en förstår vad som är olagligt och inte. I juli gick det inte att förstå vad som var olagligt i den här situationen menar jag, och därför ska det inte bestraffas i dag, säger han.

Kammaråklagare James von Reis har tidigare sagt till TT:

– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta. Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningsprotest

Mer i ämnet