Pappa bläddrar i fotoalbum med bilder på sin döde son Ray – avdelningschef vid socialtjänsten Nordost i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan fick överklaga till kammarrätten för att få ut handlingarna. Foto: SVT

Rays pappa bad att få se socialtjänstens handlingar om sin döde son – nekades

Publicerad

Han förlorade sin son och ville ta reda på vad socialtjänsten egentligen gav honom för hjälp. Men när Rays pappa begär ut handlingarna får han avslag – med hänvisning till att närstående kan lida men.

– Varför gör de så? Det är något de ville dölja, säger pappan.

Ett år efter Rays död begär hans pappa ut sonens handlingar från socialtjänsten.

Han skriver att han är Rays pappa, men efter tre dagar får han till svar att handlingarna inte kan lämnas ut eftersom närstående kan lida men om uppgifterna röjs. Trots att pappan är den närmaste anhörige som finns i livet.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Socialtjänsten uppger också att sekretess gäller “för integritetskänsliga uppgifter som det kan antas att den avlidne inte velat skulle komma till någon annans kännedom.”

Är skyldiga att göra en sekretessprövning

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger att socialtjänsten borde ha verifierat att det verkligen var pappan som ville ha handlingarna, för att kunna göra en sekretessprövning.

– Det är de skyldiga att göra, säger han.

I svaret från socialtjänsten saknades det också information om att pappan kan överklaga.

– Usel handläggning. Socialen borde kollat upp att det var pappan som begärde ut handlingarna. Och informerat om att den sökande har rätt att få ett formellt beslut som kan överklagas, uppger Mats Amnell, journalist och expert på offentlighetsprincipen.

Pappan fick rätt i kammarrätten

Rays pappa skickar sedan ytterligare ett mejl där han begär handlingarna, och först då får han ett formellt avslag med information om att han kan överklaga. Vilket han gör – och får rätt i kammarrätten.

– Fattar vi ett beslut som går de sökande emot så kan man alltid få det prövat i domstol, säger Bjarne Öhman, avdelningschef socialförvaltningen Nordost i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Mer i ämnet