De flesta regioner i Sverige använder sig av det utbud som TLV, tand – och läkemedelsförmånsverkset, tagit fram. I det ingår 2 500 stomiprodukter.
Men sedan 2013 har Västra Götalandsregionen valt att själva sköta upphandlingarna.
Har färre produkter att välja mellan
Den senaste upphandlingen började gälla i mars i år. I den ingår 1 800 stomiprodukter. Alltså färre än i TLV:s sortiment.
– Vissa produkter som ingår i TLV:s sortiment är det förbrukning noll på. Varför ska vi genomgå en lång och komplicerad juridisk process med produkter som ingen vill ha eller som bara en, fem, eller tjugofem personer vill ha? frågar sig Kristina Jonäng (C).
Juridiskt säkrare
Samtidigt menar hon att regionens sätt att upphandla är juridiskt säkrare.
– I offentlig sektor har vi ett ansvar att göra upphandlingar för det vi köper. Egentligen tycker jag att man ska ställa frågan till alla andra regioner, varför de inte upphandlar utan bara köper TLV:s utbud rakt av.
Trots att regionen har en egen upphandling säger Kristina Jonäng att det går att få dispens för att bruka andra stomiprodukter än de som VGR upphandlat, hör mer i intervjun med henne ovan.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) är en statlig myndighet som beslutar vilken tandvård, vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, det som också kallas högkostnadsskyddet.
Stomiprodukter är exempel på förbrukningsartiklar.
Företagen ansöker om att deras produkter ska ingå i högkostnadsskyddet och TLV fastställer produkternas försäljningspris.
TLV utövar även tillsyn över de aktörer som ska följa förmånslagen, det vill säga regioner, läkemedelsföretag och apotek.
Sedan 2013 har region Västra Götaland valt att gå utanför TLV:s system för att upphandla stomiprodukter.
I TLV:s utbud ingår 2 500 stomiprodukter. I Västra Götalands upphandling ingår 1 800 produkter. Alltså färre produkter än vad stomipatienter i alla regioner förutom region Jönköping har tillgång till.