Vill storsatsa på riktad missbruksvård för ungdomar: ”Vi kanske har brustit”

Publicerad

Öppna fyra nya Mini Maria-mottagningar i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde. Det är ett förslag från regionens politiker i en ny satsning på ungdomar med psykisk ohälsa.

– Väntetiden är för lång idag, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande för Östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förhoppningen är att minska antalet HVB-placeringar. Enligt Gunilla Druve Jansson (C), finns det ett behov av riktad missbruksvård för unga och deras anhöriga i området.

– Det är inte kul att se att vi behöver placera fler ungdomar utifrån att man har ett rejält missbruk, säger hon.

Enligt en utredning ska fyra mottagningar i området tillsammans nå 85 procent av alla ungdomar i gymnasieskolan i Skaraborg. Ansvaret för mottagningarna ska ligga på regional nivå men den dagliga driften på kommunerna.

Under september ska kommunerna lämna besked huruvida man är intresserade av satsningen eller inte.

Dyrt med HVB-placeringar

Förhoppningen är att kunna nå fler unga som är i ett risk- eller missbruk av droger, alkohol eller spel. Hjälp i ett tidigt stadie av ett missbruk kan i längden förhindra HVB-placeringar och andra typer av insatser som kostar samhället, och individen, mycket.

– En HVB-placering är dyr och kostar ungefär en miljon per placerad person, om vi kan hämma den kostnaden med andra typer av insatser så blir det en win-win, säger Gunilla Druve Jansson.

Längst kötid

Mini-Maria ska också bidra till kortare vårdköer. Förra året var väntetiden på en tid hos barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götaland längst i hela landet.

– Vi kanske har brustit där, det tar ibland för lång tid att få vård och vi behöver få ett högre tempo.

Även i Fyrbodal har ett arbete att öppna Mini-Maria startats. En arbetsgrupp ska titta på möjligheterna att öppna mottagningar under 2023 i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.