Allt färre flyger inrikes. Arkivbild. Foto: TT

Rejält minskat inrikesflygande från Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

En het klimatdebatt och den omfattande pilotstrejken märks i flygstatistiken. På Landvetter minskar inrikesflygandet markant – men utrikespassagerarna ökar.

Flygandet, speciellt inrikes, föll markant under andra kvartalet, visar ny statistik från Swedavia som driver de största flygplatserna i Sverige.

Antalet inrikespassagerare föll med hela 10,5 procent under perioden april-juni jämfört med samma period i fjol. Utrikespassagerarna blev samtidigt två procent färre.

Landvetter sticker ut

Totalt minskade antalet passagerare på Swedavias tio flygplatser med en halv miljon till 10,7 miljoner.

Minskningen märks även på Landvetter och då särskilt bland inrikespassagerarna. Det första halvåret i år minskade antalet inrikespassagerare med 14 procent. Samtidigt sticker flygplatsen ut med en ökning på en procent vad gäller utrikespassagerare.

– Landvetter har en bättre trafikutveckling än vad utvecklingen är totalt sett på Swedavias flygplatser som framförallt är drivet av ett ökat utrikesresande och flera nya linjer som har öppnat bland annat under våren, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

”Vi ser en avmattning”

Totalt lyfte 2,6 miljoner utrikespassagerare från Landvetter under det första halvåret och på grund av att inrikestrafiken står för en mindre del, med cirka 600 000 passagerare, stannar minskningen totalt för flygplatsen på cirka 2 procent färre resenärer jämfört med samma period i fjol.

Enligt Swedavia förklaras minskningen av en något svagare svensk konjunktur, kronförsvagningen och en ökad klimatdebatt. Även flygskatten påverkar liksom pilotstrejken mot SAS i månadsskiftet april/maj.

– Ja, det är den stora generella förklaringen. Vi ser en avmattning sedan i höstas både vad gäller inrikestrafiken och utrikestrafiken. Men Göteborg sticker ut vad det gäller utrikestrafiken, säger Robert Pletzin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.