tjej i grå tröja och svart väst med ljus häst i fodergång

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyra Florén går andra året på hästgymnasiet i Axvall och är väldigt glad åt skolans nya egna lokaler. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Rekordmånga gymnasieungdomar lockas till regionens nya hästanläggning i Axvall

Publicerad

Västra Götalandsregionens naturbruksskolor får allt fler sökande. Allra störst är ökningen till Axevalla Hästcentrum som öppnar terminen i en helt nybyggd anläggning vid Axevalla travbana.

– Det är ju väldigt mycket liv och rörelse här och det är ju jätteroligt, säger Tyra Florén från Herrljunga, elev på hästgymnasiet.

Höstens elever vid Axevalla Hästcentrum kliver in i helt nya lokaler med stallar och internat. Det är en av regionens fyra naturbruksskolor.

– Jag vill bli professionell kusk, säger Felix Lundgren som just börjat i årskurs 1 på hästgymnasiet.

Hästutbildningen här har varit igång sedan 2016 men nu har skolan fått egna, nya lokaler i direkt anslutning till Axevalla travbana. Söktrycket var rekordstort – med 60 procent fler sökande än förra året.

Ska utveckla arbetsmiljön

Axevalla Hästcentrum har fått ett speciellt uppdrag – att utveckla arbetsmiljön inom hästnäringen som anses ha halkat efter andra gröna näringar.

– Vi försöker nu lyfta in ny teknik från lantbruket för att förbättra arbetsmiljön. Det blir ett intressant forskningsprojekt att följa, säger Niclas Dahlqvist, rektor på Axevalla Hästcentrum.

Så här ser delar av de nya byggnaderna ut vid naturbruksskolan Axevalla Hästcentrum. Foto: Naturbruksförvaltningen

Antal sökande till VG-regionens naturbruksskolor

Antal förstahandssökande 2024 till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor efter omvalet

Naturbruksskolan Svenljunga: 66

Naturbruksskolan Sötåsen: 71

Axevalla Hästcentrum: 71 (2023: 44)

Naturbruksskolan Uddetorp: 86

Totalt antal förstahandssökande: 294

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.