Studenternas krav är bland annat att universitetet fördömer Israels krigsföring i Gaza samt avbryter alla samarbeten med israeliska lärosäten.
– Vi värnar den akademiska friheten, vilket betyder att forskare har en stor frihet. Till och med högskoleförordningen beskriver den starka friheten att välja forskningsområde och forskningssamarbeten, säger Malin Broberg.
”Yttrandefriheten är väldigt stark”
Kan man samarbeta med forskare från Ryssland?
– Inte i dagsläget. På ett institutionellt plan, det vill säga där har vår regering satt ner foten kring vilka samarbeten vi kan ha och inte kan ha.
Hon vill inte ta ställning i frågan om tältlägret.
– Jag tänker att yttrandefriheten är väldigt stark och värd att värna. För mig är det viktigaste att jag kan värna om de anställda och studenternas säkerhet och trygghet och att alla känner sig trygga i vår miljö, säger Malin Broberg.
Ebba Busch: Tecken på antisemitism
Tältlägret i Göteborg sticker ut. I flera andra städer sattes tälten upp efter att fenomenet spred sig från USA. Men till skillnad från i Lund och Stockholm där protesterna avbrutits – har studenterna fått stanna i Göteborg.
Oppositionen i Göteborg har velat koppla in Kronofogden för att vräka studenterna, ett förslag som nyligen röstades ned i kommunfullmäktige.
Lägret i Göteborg har även uppmärksammats på riksnivå. I en intervju med GP, sa Ebba Busch (KD), att lägret är ”ytterligare ett tecken på att Göteborg har stora problem med antisemitism”.
– Vi har varit väldigt noggranna i vår organisation, att man ska reagera om man upplever det på det sättet. Vi har inte fått särskild mycket indikationer åt det hållet, säger rektor Malin Broberg.