Två personer står nära en häst på en gård vid solnedgången. Hästen är svart med en vit nos och har ett grönt täcke. I bakgrunden syns en röd ladugård och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Töreboda hästklubb ber om hjälp för att kunna överleva ekonomiskt kris som påverkar hela sektorn. Foto: SVT

Ridskola i Töreboda ber om swish-hjälp för att betala skulder

Uppdaterad
Publicerad

Töreboda hästklubb och ridskola har haft problem med ekonomin i flera år. Nu ber de om swish-hjälp för att kunna hålla dörrarna öppna. Ridsportförbundet pratar om en generell kris.

– Vår situation är inte unik, man ser samma sak runt om i landet, säger klubbens ordförande Therese Hansson.

Ökande priser på foder och strö samt en allmän ekonomisk kris i samhället. Det har gjort att Töreboda Hästklubb fått ekonomiska problem och nu har en skuld på 350 000 kronor.

– Vi kan inte höja avgifterna mer eftersom vi då inte skulle kunna göra hästarna tillgängliga för alla, säger ordförande Therese Hansson.

Istället har de startat en insamling där de ber elever att fråga anhöriga och andra de känner att swisha pengar till klubben. De flesta reaktioner har varit positiva och klubben har även blivit kontaktad av företag som erbjuder sponsring.

– Pengarna kommer att gå till skulden. Får vi pengar över kommer vi att satsa det på våra ungdomar. Vi har fått en fin respons, det är många som hjälper oss. Även folk som inte har koppling till klubben, säger Linda Englund, sponsoransvarig och styrelseledamot.

En ”ridskolekris”

Många inom hästsektorn pratar om en generell kris på svenska ridskolor, som påverkats av pandemin och ökande kostnader.

– Klubbarna har inga resurser kvar att ta. I Västergötland har vi ett flertal ridskolor som har det väldigt tufft just nu, säger Magdalena Randver, verksamhetschef på Västergötlands ridsportförbund.

Enligt förbundet är det än så länge ingen skola som har stängt i regionen. I Sverige har två skolor anslutna till förbundet gått i konkurs de senaste tre år. Men Magdalena Randver anser att risken finns.

– En ridskola är som en fritidsgård, man kan gå dit och pyssla med hästarna och träffa kompisar. Det vore katastrof om den här möjligheten inte finns för barn och ungdomar. Vi försöker hjälpa våra föreningar så mycket vi kan, men i slutändan så är det kommunen som måste ta ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.