Bara i Västra Götaland har två personer dött och tre personer skadats av polisskott under 2013.
Utvecklingen oroar Rikspolisstyrelsen, som nu vill genomföra en studie där varje enskild situation granskas av en grupp med olika kompetenser. Samtliga händelser mellan åren 2003 och 2013 där polisen använt vapen kommer att studeras, och jämföras med statistik över våld mot poliser, arbetsskador och tillbud.
– Vi vill göra en fördjupad analys där vi även tar in omvärlden, säger Martin Lundin, handläggare på Rikspolisstyrelsen.
Elpistoler utreds
Rikspolisstyrelsen kommer även att på nytt utvärdera behovet av elchockvapen. Senast det gjordes var 2007 och då sa man nej till att införa dem i Sverige. En av anledningarna var att man såg risker med att poliserna fick så mycket utrustning runt kroppen att de faktiskt valde fel.
– Vi såg inte heller en tydlig behovsbild, men nu upplever vi ett stort tryck.
Trycket kommer inte bara från Polisförbundet, som tidigare sagt att de vill införa elpistoler. Flera distrikt, däribland Västra Götaland, är intresserad av att frågan utreds på nytt.
– Jag tycker att man skulle kunna införa det på prov för de specialenheter vi har, säger Robert Karlsson, som är chef för piketpolisen i Västra Götaland.
– Vi tycker att det behövs ett hjälpmedel som kan fylla luckan mellan batong och pistol.
Martin Lundin på Polisstyrelsen poängterar dock att det inte finns någon forskning som pekar på att det dödliga våldet minskar om man inför elpistoler.
– Om det är det man är ute efter så finns ingenting som talar för att det blir så.