Göteborg har haft igång flera projekt för att förbättra romers situation. Ett är Newo drom som har haft som mål att hjälpa romer in på arbetsmarknaden. Ett annat är kunskapsprojektet Rom san som gett utställningen Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum.
– Det här är sätt att försöka få till så att inte historien upprepar sig. För tiggeriet som man ser på gatorna i dag har de svenska romerna gått igenom tidigare i historien. Det enda sättet att få bukt med det här är att ta till den här typen av metoder för att bekämpa fördomarna och myterna som finns om romer, säger projektens initiativtagare Bagir Kwiek.
De båda projekten Newo drom och Rom san har nyligen avslutats och det finns en rädsla för att framgångarna ska stanna inom projektens ramar.
– Om projektet endast syftar till att hjälpa romerna under en begränsad tid och inte har ett uttalat politiskt mål gällande romerna finns det inget behov av den sortens projekt, de hjälper inte romerna, säger bulgariske professorn och romforskaren Hristo Kyuchukov.
Bakom projekten finns en regeringspolicy. År 2012 satte regeringen upp ett mål om att en rom om tjugo år ska samma möjligheter i livet som alla andra. Därför har man tillsatt fem pilotkommuner och Göteborg är en av de kommuner som ska ta fram ett systematiskt sätt att förändra romers situation.
– Vi har bara hållit på i drygt ett år så några jätteresultat kan man inte säga att vi har, vi har inga siffror så att säga. Men vi har våra samarbeten och tillsammans försöker vi hitta metoder att implementera inom hela landet är det meningen, säger Celina Adamsson som är projektledare för romsk inkludering.