I samband med att partiets nationella ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson besökte staden presenterades det nya seniorhotellet, som ska göra det möjligt för pensionärer över 67 år att checka in för en avkopplande vistelse med bland annat upplevelser, underhållning, gym och badmöjligheter.
Ska slippa känna oro
Enligt Socialdemokraterna i Göteborg ska man kunna checka in på hotellet utan att behöva biståndsbedömas i förväg. Tanken är att de äldre ska slippa vara ensamma och oroliga.
– Vi känner till oron bland äldre för att inte få en plats på ett äldreboende när man önskar det. Den oron vill vi möta med seniorhotellet där man kan skriva in sig själv för kortare perioder, upp till två veckor, säger Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgsfrågor.
På hotellet kommer det att finnas sjuksköterska och omvårdnadspersonal och det ska finansieras med hjälp av en mindre del av de 370 miljoner kronor som avsatts för särskilda satsningar på äldreomsorg och skola. För pensionärerna kommer det att kosta cirka 120 kronor per dygn och då ingår måltider och övernattning. Och vill man, ska man kunna göra ett besök över dagen, utan att övernatta.
”Saknar all trovärdighet”
Förebilden till seniorhotellet finns i Malmö, där man redan i dag har en liknande inrättning med 20 platser. I Göteborg tror Marina Johansson att det till en början kommer att räcka med de 30 platser som enligt vallöftet ska öppnas 2015.
– Jag tycker det saknar all trovärdighet, säger Jonas Ransgård, moderat kommunalråd i Göteborg.
– Det första kvartalet 2014 bodde det i Göteborg 74.476 personer över 67 år. Det blir rent lotteri om det finns plats där, det kommer inte minska oron bland äldre ett enda dugg.
Nedlagda vårdplatser på äldreboenden
Jonas Ransgård menar att Socialdemokraternas tidigare vallöfte om att Göteborg ska bli bäst på äldrevård bland storstäderna inte har hållits, utan tvärtemot gått åt motsatt håll.
– Göteborg är sämst bland storstäderna och enligt en undersökning från SKL där man frågade äldre om hur nöjda de är med sin hemtjänst hamnar staden på plats 281 av 290.
Under den senaste mandatperioden kritiserar Ransgård också Socialdemokraterna för att 400-500 vårdplatser vid äldreboenden stängts ner, men på frågan om Moderaterna skulle återinföra de vårdplatserna svarar han nej.
– Vi stoppar de planerade nedläggningarna, det är det vi ser ekonomiskt utrymme för nu, säger Jonas Ransgård.
Marina Johansson (S) menar att det stämmer att antalet vårdplatser i Göteborg minskat, men inte i den omfattningen som Ransgård nämner. Orsaken, menar hon, är att man sett över hur många äldre det finns i de olika stadsdelarna och anpassat vårdplatserna efter det.
– Nu är vi nere i ett sådant antal att vi inte kan minska mer och runt 2025 kommer antalet äldre att öka och från 2020 kommer vi att bygga ett nytt äldreboende per år, säger hon.
De nya äldreboendena ska inte vara som de gamla, med långa korridorer, utan vara lite mer som pensionat, förklarar hon.
Redan nästa år kommer staden att skapa 100 nya platser för äldre med missbruksproblem, vilket enligt Marina Johansson kommer att lätta trycket på vanliga äldreboenden.
Alliansen vill införa LOV
Något seniorhotell blir det inte om Alliansen vinner valet. De vill å sin sida satsa på att äldre som ännu inte har hemtjänst ska få förebyggande information och vill att man ska införa kvalitetsdeklarationer.
– Det handlar om det åtagandet som kommunen gör och där vi skriver att den här kvaliteten lovar vi att hålla, säger Ransgård (M).
Dessutom vill de borgerliga partierna införa LOV, lagen om valfrihet, där de äldre kan välja vilken vårdgivare som ska hjälpa dem, privata alternativ eller det kommunala. Något som Socialdemokraterna i Göteborg är starkt kritiska till.