Karta över ett område som markerar staden med röd och gul kontur, med namnen Masthugget, Nordstaden, Inom Vallgraven och Lorensberg väl synliga. Till höger står en polis i uniform och gestikulerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen förklara hur det gått efter vistelseförbuden och se kartan över centrala Göteborg där männen inte fått vistas. Foto: George Adam/SVT

Så fick polisen bort nätverket från centrala Göteborg – med den nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att porta fyra män har ett kriminellt nätverk förflyttats från centrala Göteborg.

En effekt av den nya lagen om vistelseförbud, menar polisen som använder den nya metoden allt mer flitigt.

– Vi har sett att deras närvaro i stort sett har upphört i området men det är viktigt att vi följer utvecklingen framåt när förbuden går ut, säger Christian Jensen, operativ samordnare på polisen.

I februari har det gått ett år sedan lagen om preventiva vistelseförbud började gälla, mot personer som polisen misstänker främjar brottslighet.

Sedan dess har omkring 80 personer i Sverige fått vistelseförbud – varav 18 i Göteborg.

I centrala Göteborg har polisen under ett par år haft problem med en kriminell gruppering som ägnar sig åt narkotikabrott, rån och hot och våld i offentlig miljö.

Fyra män portade

Nätverket har bestått av ett 30-tal individer. Totalt har fyra män i 25-årsåldern, som enligt polisen haft ledande roll i nätverket, portats från Vallgraven, Nordstaden, Masthugget och Lorensberg.

– Vi har ett nytt verktyg som vi har använt och vi kan just nu se konkreta resultat, säger Christian Jensen.

Siffror från polisen visar att antalet anmälda brott minskat mellan mars och september i år, jämfört med samma period förra året.

Ett exempel är antalet anmälda personrån som gått från 200 anmälningar till 85 under respektive period.

En del i förklaringen är vistelseförbuden, tror polisen.

– Vi ser att personerna som var aktuella med personrån inom det här området har fått vistelseförbud, säger Christian Jensen.

Har ni inte bara flyttat på problemet då?

– Vi ser att vissa av individerna gick över till Hisingen och hänger där. Men de har inte alls samma starka lokala närvaro. Det är jättesvårt för dem att etablera en ny marknad på Hisingen och vi ser att de inte alls är lika aktiva.

Bröt mot förbudet – fick fängelse

Den första ansökan skickade polisen in i mars i år. Det gällde en 23-årig man som hade en ledande roll i nätverket. Han är sedan tidigare dömd för brott, bland annat misshandel, narkotikabrott och olaga hot.

Han har brutit mot förbudet flera gånger och avtjänar just nu ett fängelsestraff för överträdelse av vistelseförbud.

SVT Nyheter Väst träffade 23-åringen kort efter att vistelseförbudet meddelats och då berättade han att han trots förbudet visats i det förbjudna området – hör honom berätta om det i klippet nedan.

Flera av männen har fått fängelsestraff för att ha brutit mot vistelseförbudet.

En anonym man i förgrund och reportern i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter George Adam träffar 23-åringen som berättar om hur hans liv påverkas av förbudet att vistas i centrala Göteborg. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
  • Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.