Foto: SVT

Så gör du en fröbomb

Uppdaterad
Publicerad

Går du förbi en tråkig refug på väg till jobbet? Eller skulle industriområdet runt knuten må bra av lite färg? Då kan det vara dags för lite gerillaodling. Se hur du gör en fröbomb i klippet.

Du behöver inte en egen trädgård för att göra en insats för nektarsuktande insekter. Ett sätt att hjälpa dem är att göra en fröbomb.

– Det finns ganska ont om mat för många pollinatörer och det finns mycket ytor i staden där det inte växer mycket mer än gräs där man kan göra lite gerillaodling helt enkelt, säger Maria Sjöstedt, trädgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård.

Allt du behöver för att ge vilda bin och andra pollinerare något att äta är lite jord, lera, frön, vatten – och en plats att kasta din fröbomb på.

Leran skyddar fröna från att spridas med vinden eller bli uppätna. När det börjar regna löses leran upp och fröna kan börja gro.

– Det är bra om man väljer ängsfrön eller frön som tillhör den naturliga floran som de gillar.

Begreppet gerillaodling kom till i New York på 70-talet när aktivister anlade en trädgård på en bit övergiven privat mark.

Idag används begreppet i flera olika sammanhang, bland annat att plantera blommor till insekter i städerna.

Men det kan vara bra att tänka till lite innan man kladdar ihop, och kastar en fröbomb.

– Man får givetvis inte sprida invasiva arter eller sprida växter i naturreservat eller parker. Men på ytor som inte används kan man gynna pollinatörerna genom att så lite ängsfrön och piffa upp lite, säger Maria Sjöstedt

Recept: Fröbomb

1 dl lera

0.5 dl jord

1 tsk fröer

En skvätt vatten

Blanda allt väl till en lagom fast smet. Knåda ihop till en boll . Vänd gärna runt i kompostjord. Låt torka något dygn och släng sedan ut på lämpligt ställe.

Välj frön från växter som finns vilt i ditt närområde och som kan etablera sig lätt utan att någon behöver sköta om dem, t ex olika ängsblommor, solrosfrön (fågelmat), ringblommor, förgätmigej, gurkört, honungsfacelia. Många av dessa blommor lockar till sig humlor, fjärilar och bin och gynnar den biologiska mångfalden.

Källa: Göteborgs botaniska trädgård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.