– Jag har gjort saft, sylt och paj. Vår kompis bryggde öl på parkslide och tyckte det blev jättegott. Vi har också sålt det till restauranger som använt det istället för citron, säger Sara-Linnéa Östervall.
Viktigt att den hanteras rätt
Det är dock viktigt att växten hanteras rätt menar Sara-Linnéa Östervall, att alla restdelar läggs direkt i soppåse och går till brännbart, och den skall enbart plockas där den redan finns. Det är även viktigt att veta hur parksliden skall se ut när man skall ta den för att den skall smaka gott.
I klippet ovan berättar Sara-Linnéa Östervall om hur du ser att parksliden är bra att plocka för att äta.
Recept på Parksliderutor
6 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
200 g smör
Hacka ihop och ta undan 1/3 av degen. Återstående 2/3 blandas med 2 ägg och läggs underst i en smord pajform.
Skölj, skala och dela 400 g parkslide-stjälkar i mindre bitar. Lägg på pajbotten.
Den sista 1/3 deg blandas med:
1 dl farinsocker
Strösslas överst i formen. Grädda 30 min i 200 grader. Skär i rutor.