Mobiltelefoner som filmar under en konsert på Ullevi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som ligger bakom de uteblivna Ullevikonserterna? Hör Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co förklara. Foto: SVT

Så hårt drabbas Göteborg av de uteblivna Ullevikonserterna

Publicerad

För första gången på 25 år – bortsett från pandemiåren – passerar en sommar utan en enda konsert på Ullevi. Nu visar färska siffror för juni och juli att besöksnäringen i Göteborg drabbas. Antalet gästnätter har sjunkit med sju procent och snittpriset på hotellrum har rasat med 25 procent.

De senaste två somrarna hade Ullevi ovanligt många konserter, elva konserter förra året och tretton konserter år 2022. Kontrasten blev skarp för Göteborgs besöksnäring när det i år inte bokades en enda konsert.

De sjunkande antalet gästnätter och snittpriser är en direkt effekt av de uteblivna Ullevikonserterna.

– Det är kopplat till de perioder förra året när det var konserter på Ullevi. Det här är för oss stora skillnader, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co som har tagit fram siffrorna.

”Inget misslyckande”

Förra sommaren uppskattade Got Event att konsertbesökarna spenderade 1,7 miljarder kronor på bland annat hotell, restauranger och affärer. Men enligt Göteborg & Co är årets uteblivna konserter inget misslyckande.

– Självklart vill vi ha fler konserter men i år var inte förutsättningarna rätt. Det är inte så många stora världsartister som är ute och turnerar, och de kommer inte riktigt vår väg i år, säger Magnus Hallberg.

Hör honom berätta mer om vad de uteblivna konserterna innebär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.