• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lärarna Petra Andersson och Arsema Yohannes på Utmarksskolans skolbibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar lärarna Petra Andersson och Arsema Yohannes med att stärka elevernas läsning på Utmarksskolan i Göteborg. Foto: SVT

Så jobbar Utmarksskolan i Kortedala för att höja eleverna i svenska

Publicerad

20 minuter läsning varje dag. Så ska eleverna på Utmarksskolan i Göteborg bli bättre på svenska. Och lärarna ser nu resultat.

– Jag vill att våra barn ska lyckas. Och vi jobbar väldigt hårt för att de ska lyckas, säger läraren Arsema Yohannes.

På Utmarksskolan i Kortedala går omkring 300 elever. Det är en av skolarna i Göteborg i områden med socioekonomiska utmaningar som med statliga pengar fått utökad timplan för mellanstadiet.

På Utmarksskolan satsas det på läsning, då svenska var det ämne som skolans elever hade svårast att lyckas i på nationella proven.

Ser förbättrad läshastighet

Efter att satsningen startade hösten 2020 har lärarna mätt och sett hur elevernas läshastighet förbättrats. De har också sett hur läsförståelsen ökat.

– Genom att barnen blir duktigare på att läsa klarar de också andra ämnen som NO- och SO-ämnena bättre, säger biträdande rektor Torbjörn Bengtsson.

Vill nå rikssnittet inom tre år

Utmarksskolan har en hög andel elever med utländsk bakgrund, förra terminen drygt 72 procent, enligt Skolverket.

2017 blev knappt 43 procent av skolans elever behöriga till gymnasiet. 2022 var det 73,5 procent och ifjol drygt 65 procent.

– Jag tror att det är möjligt att vi kan landa på 85 procent, vilket är genomsnittet för alla skolor i Sverige, säger Torbjörn Bengtsson.

Där är ni inte riktigt?

– Nej, men vi måste ju ha något att jobba med framåt.

När når ni det då?

– Om tre år.

Starta klippet ovan för att se hur skolan jobbar med läsning i klassrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.